Ген. Чобанов: Русия да прати агенти, за да отровят Гебрев, е несериозно

76

Несериозно е да се мисли, че Русия е изпратила агенти в България, за да отровят бизнесмена Емилиян Гебрев. Такава теза изказа бившият директор на Национална служба „Сигурност“ генерал Иван Чобанов, цитиран от news.bg.

„Кокошкарска е цялата история, не стои сериозно… Убеден съм, че службите работят и по версии източникът да е в България. От тук трябва да се търсят нещата, не толкова външна намеса. Всеки случай, колкото и да е маловажен – ако има начин да се разиграе в голямата политика, той се разиграва. Както е в случая – всеки го разиграва за неговите цели и интереси и в зависимост от това кой му плаща“, категоричен беше Чобанов.

Според него е очевидно, че в момента се разиграва атака срещу Русия и се цели да се извадят колкото се може повече аргументи за руско вмешателство.

Иначе всичко, по думите му, тръгнало от британски сайт за разследваща журналистика, след което информацията била разпространена и в други медии. Това било цяла кампания, в която впоследствие се включила и държава – България.

„Не случайно този случай съвпадна с обвиненията за хибридни атаки, за вмешателство в избори и ред други неща“, добави Чобанов.

На въпрос дали има сходство между случая „Скрипал“ и този с Гебрев генералът заяви: „Сходство има в политическото говорене и в пропагандния смисъл. Сходството, което излиза на повърхността като явление, е, че като опорни точки се повтаря Скрипал, Гебрев, руски служби, отрови и т.н. Това остава и в масовото съзнание и това е целта – да се говори, да се говори, а каква е истината – едва ли ще излезе някога“.

Според Чобанов на този етап българските служби са си свършили работата, но не винаги това в оперативната дейности можело да излезе всичко по даден случай.

По думите на експерта българските служби имат ресурса да противодействат, ако има нещо конкретно.