Гастарбайтери, завърнали се от рискови държави, не спазват карантината

203

Завърнали се от чужбина наши сънародници не спазват задължителната 14-дневна карантина. Това сочат данните на прокуратурата.

Само в Чирпан през последните дни са образувани 5 досъдебни производства срещу 5-има мъже, завърнали се от рискови държави. Две от тях са срещу чирпанлии на 33 и 21 години, които се завърнали от Италия, но вместо да си стоят по домовете, излезли да си поговорят с техни познати.

Третото досъдебно производство е срещу 21-годишен мъж, който се завърнал от Испания и също излязъл пред дома си, за да се срещне с близки. Останалите две са за завърнали се от Германия и Англия мъже на 26 и 27 години. Те пък са били засечени да се разхождат по улиците на Чирпан. Понастоящем в Града на Яворов под карантина са поставени 68 души.

Пет досъдебни производства за същото нарушение са образувани и в Районна прокуратура – Стара Загора. Последните две са срещу двама мъже на 38 и 40 години, завърнали се с лек автомобил от Германия, където работили. На ГКПП Дунав мост единият посочил адрес на пребиваване в Стара Загора, а другият – в старозагорско село. На 23 март полицейски служители извършили проверка и установили, че 40-годишният, който трябвало да е в дома си в селото, не се намирал там, а излязъл да се разхожда. На следващия ден проверка е била извършена и на адреса, посочен от 38-годишния мъж в Стара Загора, който също не бил открит. Полицейските служители са установили, че по това време той гостувал на приятеля си в селото.

Медията ни припомня, че първата положителна проба от коронавирус в Старозагорска област бе установена при 61-годишен казанлъчанин, завърнал се на 14 март от Франция. Той също не е спазил 14-дневния срок на карантината и гостувал на майка си в Мъглиж. Заради него 12 души от Мъглиж и Казанлък са поставени в изолация.

Съгласно заповед на главния прокурор делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив. След влезлите в сила законодателни промени наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, действащи по време на извънредно положение, е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от 10 000 до 15 000 лева.

Йовка НИКОЛОВА