В Шейново вдигат паметник на 86 загинали във войните

141
Проектът на Велин Дечков за паметника в село Шейново

Паметник в прослава паметта на 86 загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война ще бъде издигнат в казанлъшкото село Шейново.

Проектът е изработен от скулптора Велин Дечков, имената са издирени с помощта на специалистите на Държавен военен архив – Велико Търново.

Идеята за монумента е многолетна, още преди 11 години е започнало набирането на средства, но след това тя била изоставена.

През лятото на 2018 г. на общоселско събрание е избран Инициативен комитет начело с Яни Ташев (с двама близки в рода му, загинали в битките), който започва отново работа. Проектът предвижда имената на загиналите за Отечеството да бъдат изписани върху 5 черни гранитни плочи, а над тях да има отлят от бронз лъв и надпис „Българийо, за тебе те умряха!“. В съседство е проектирано място и за жертвен огън. Височината на барелефа е 3 м, а ширината на гранитния постамент е 2.7 м. Вече е избрано мястото за съграждането в центъра на селото. Местните жители припомнят, че преди много години върху една от стените на местния храм били изписани имената на загиналите по бойните полета, но с времето надписите се похабили и станали почти неразчитаеми.

Около 20 000 лв. ще струва реализацията на идеята, очаква се на своето заседание от 28 февруари казанлъшките съветници да дадат зелена светлина за направата на мемориала.

Христо ДИМИТРОВ