В Чирпан решиха проблема с кадастралните услуги

168
Областната служба по геодезия, картография и кадастър отваря в 9 часа, а опашка от хора започва да се събира час по-рано

За издаването на скици за имоти чирпанлии вече няма да бъдат принудени да пътуват до Стара Загора

Собствениците на имоти в Чирпан ще могат да поръчват скици, без да се налага да пътуват за това до Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Стара Загора, както беше досега, съобщиха от Общината.

Местната власт е сключила договор с Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), според който административни услуги по издаване на документи от кадастралната карта вече могат да се извършват на място. Заявления за издаване на скици на имоти, както и такива за промени в кадастралния регистър вече се приемат в Община Чирпан. От там се предоставя и информация на гражданите, свързана с търсене на обекти по кадастралната карта и данни за собствеността на имотите.

За всичко това до скоро чирпанлии трябваше да пътуват до Стара Загора. Неудобството възникна, след като беше одобрена кадастралната карта на Чирпан и с това местният кадастрален план стана невалиден.

„Разполагаме с достъп до т.нар. „КАИС портал“, което е административната информационна система на АГКК, и вече сме изпратили първите 20 заявления на граждани до СГКК, Стара Загора. След като се изработят скиците, те пристигат отново в този портал, до който ние имаме достъп, и ги връчваме на място в Чирпан. Така вместо веднъж да отиде да я поръча в Стара Загора, да изчака 7-дневния срок и пак да пътува, гражданинът ще може да прави всичко това на място“, коментира за медията ни инж. Диана Пройкова, началник-отдел ТСУ и ИК в Община Чирпан. С това ще се облекчи и работата на Службата по кадастър в областния град, където обичайно е много натоварено.

Алекс СТОЕВА