В четвъртък ще обсъждат вариантите за отварянето на детските градини

414

В конферентния разговор с министъра на МОН ще участва и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова

В четвъртък в 11:00 ч. зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова ще вземе участие в конферентна онлайн среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В дискусията ще бъдат обсъдени вариантите за възстановяване на работата на детските градини в страната. Сред участниците в онлайн връзката ще са и зам.-кметовете на други от големите градове в страната, сред които София, Пловдив и Варна. По всяка вероятност в рамките на онлайн срещата ще бъдат набелязани конкретни стъпки и действия за начина, по който ще бъдат отворени детските заведения.

От 13 март, когато у нас бе въведено извънредно положение заради разпространението на коронавируса, градините престанаха да работят. Това принуди някои от работещите родители да излязат в отпуск, тъй като самите те бяха в невъзможност да осигурят друг начин за гледане на малките деца. За изпадналите в подобна ситуация семейства бе обсъдена възможността за предоставянето на допълнителен платен отпуск, който да важи до края на годината. Новината за отварянето на детските градини безспорно е чакана с голямо нетърпение от всички родители. Кога точно Националният оперативен щаб и правителството ще вземат решение за подобна стъпка вероятно ще стане ясно съвсем скоро.

Пред медията ни Иванка Сотирова подчерта, че в Стара Загора е създаден ред и организация за възобновяване на работния процес в детските градини, но към момента се очаква решение на централно ниво. „На местно ниво имаме пълна готовност, но към момента всичко зависи от НОЩ, Министерството на здравеопазването, МОН и правителството“, подчерта Сотирова.

За педагогическия персонал в детските градини е създаден график на работа. Една част от учителите са в платен отпуск, докато други са ангажирани с изпълнението на конкретни задачи от подготвителен характер. След това двете групи се сменят, а това се прави с цел учителите да не използват пълния си капацитет от платен годишен отпуск и така да бъде избегнато излизаното им в неплатен. На непедагогическия персонал е възложено да изпълни стриктно всички дезинфекционни процедури в помещенията. Градините се почистват цялостно, а това включва и дворните пространства.

Иванка Сотирова подчерта, че след даването на „зелена светлина“ ще бъде организирано и ново класиране за детските ясли. Тя увери, че има свободни места и всички деца ще бъдат приети. От миналата седмица е в ход и раздаването на хранителни продукти. Кампанията в Стара Загора протича спокойно и при предварително установен за целта ред.

Живко ИВАНОВ