В храм „Света Троица“ предлагат коледни картички с благотворителна цел

95

Над сто картички за Рождество Христово вече са изложени в старозагорския храм „Света Троица“. Всеки, който пожелае, може да си закупи от тях, за да поздрави близките си с предстоящия празник. Инициативата е с благотворителна цел, а цената се определя от посетителите, съобщиха от църковното настоятелство на храма.

За четвърта поредна година, по време на Рождественския пост, децата от Неделното училище и от Ателието по иконопис подготвят такава изложба в подкрепа на каузата да се възстанови сградата, където сега провеждат занятията си, а след това да се подпомогне реставрацията на стенописите в храма.

В условията на епидемия малките творци работиха от вкъщи, като общуваха помежду си и с преподавателите си дистанционно. Макар и формално разделени те заявиха себе си като част от общността на енорията и от голямото семейство на Православната ни църква. Това всъщност е действителната цел на начинанието: да се възпитат християнски добродетели у децата, да се подпомогне личностното им развитие, подчертават Илиана Димова (учител в Неделното училище) и Зорница Иванова (ръководител на Ателието по иконопис).

И тази година Елена Гинзарова – верен помощник и творчески наставник на децата – осигури материалите за „благотворителната картичкотворителница“, както самата тя нарича детската работилница, и записа в Интернет поредица с видео уроци за малките „сръчковци“.

За първи път в кампанията с картички и гипсови коледни фигурки се включиха от детската градина в с. Хан Аспарухово (с директор Донка Стоилова). Защото доброто, както казват, е „заразно“.

(СН)