В учебниците по история за 10 клас ще пише, че комунизмът е престъпен

72

Образователното министерство одобри промените, които станаха след скандал

Във всички учебници по история за 10-и клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред сайта desebg.com.

Министърът вече е одобрил новите учебници. Те бяха направени след разразило се обществено недоволство, заради нееднозначното описване на комунистическия режим в България.

В предишния вариант на учебниците периодът на комунистическия режим, а в някои от тях и разделът за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена. Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим“, коментира Красимир Вълчев.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Скандалът гръмна на 19 юни, когато стана ясно, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас на издателствата „Булвест 2000“, „Анубис“, „Домино“, „Рива“ и „Просвета“ има съществени пропуски на важни факти и събития за периода 1944 – 1989 г., а на места дори са допуснати откровени манипулации.

Последва обществено недоволство и просветният министър съобщи, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат промени в текстовете. Този процес продължи близо два месеца.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Това стана, след като през януари 2018 г. Министерството на образованието и науката прие нова учебна програма. В нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока.

Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до наши дни.

Източник: mediapool