В Старозагорско настръхнаха срещу изненадващата инициатива на ПП за преместването на завода за софийския боклук в „Марица изток“

5907
Архивите са живи: Двамата сегашни първи в държавата - Кирил Петков и Асен Василев, на 13 септември миналата година в Раднево положиха подписите си под декларацията на Инициативния комитет "Марица изток" за запазване на работата на комплекс "Марица изток" на въглища и за преразглеждане на позицията на България пред ЕК по "Зелената сделка". Защо сега ни пробутват преместването на завода за горене на софийския боклук в "Марица изток"? Заводът за горене на боклук във Виена изглежда като в приказките, но в България приказки не се случват

„Забравете го това. Тези ще си ходят бързо, бързо“; „Браво на Вас! Голяма промяна за българите! Няма що! Не мислите за народа, нито за България“; „Що не ни запалят и нас! На Европа сме се нагъзили яко. Ето Ви промяната!“; „Пълна глупост! Ще има протести, тая няма да стане. Сопата трябва да играе“; „Трябва да стане като в Казахстан, иначе няма да ни бъде“; „Всички на улицата сега! После ще бъде късно!“

Това гласят част от коментарите в социална мрежа, след като в петък по време на парламентарен контрол вицепремиерът Асен Василев изненадващо обяви, че има план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести от София край Стара Загора – в Маришкия басейн. По думите му идеята е свързана със зелените планове на ЕС и настояването за скорошно затваряне на въглищните мини и тецове и намиране на друг поминък на хилядите миньори и енергетици.

От трибуната на НС вицепремиерът съобщи още, че правителството се отказва от изграждането на парогазова централа в района на „Марица изток“, както това беше записано в ремонтирания от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни се надява да получи 12.6 млрд. евро за справяне с коронавирусната пандемия. Но който Брюксел ни върна с над 200 забележки.

„Изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация на утилизация на отпадъци, вместо заводът за боклук да е в центъра на София по най-висока технология, може да е в Маришкия басейн“, каза Василев.

И постави в недоумение стотици хиляди жители на област Стара Загора.

Като препъни камък на идеята националните медии посочиха, че бъдещият завод за горене на боклук в София вече има защитено финансиране по програма „Околна среда“ с 291.4 млн. лв. без ДДС. Наред с това вече е избрана и конкретна площадка за мощността и тя трябва да бъде изградена до 2023 г.

По-важен е въпросът дали преместването на завода за горене на софийския боклук в Маришкия басейн ще реши въобще някакъв проблем по европейската „Зелена сделка“.

Първо, защото, „местенето“ на завода за боклука от София в Маришкия басейн ще осигури незначителен брой работни места, както е във високия клас на тези производства, ако бъде използвана технология, подобна на завода във Виена. Там всичко е автоматизирано и освен десетина компютърни специалисти екипът се състои от 200 общи работници. Тоест идеята, лансирана от Асен Василев, няма как да реши социалния проблем, ако се тръгне към скорошно затваряне на въглищното производство, тъй като в комплекс „Марица изток“ пряко заетите са над 10 000 души, плюс още десетки други непряко заети.

Второ, но не по-маловажно, е, че ако заводът за изгаряне на боклуци от София бъде преместен в Старозагорско, само за ежедневния трафик на софийските боклуци до „Марица изток“ ще се изразходват хиляди левове, плюс повишаване на вредните емисии във въздуха.

И трето – Стара Загора и регионът преживяха ужасите от обгазяванията в периода 2004-2007 г. и едва ли някой от местното население ще посрещне преместване на бъдещия завод за изгаряне на софийския боклук на тяхна земя.

Затова медията ни е категорична, че всички институции от Старозагорска област в това число местните Общински съвети и НПО-та трябва категорично да се обявят срещу идеята на ПП за завода.

Йовка НИКОЛОВА