В Старозагорската опера започна майсторски клас за оперни диригенти на маестро Деян Савич

42

От 9 до 21 септември Държавна опера – Стара Загора, е домакин на майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич.

След вълнуващия и ползотворен първи майсторски клас в България на оперната прима Веселина Кацарова, която в продължение на 14 дни отдаде цялата си енергия, опит и знания на млади оперни певци от различни националности, сега сцената на Старозагорската опера приюти 9 млади диригенти от Румъния, Франция, Великобритания, Испания, Япония, Австралия и САЩ. С тях ще работи дългогодишният главен диригент и генерален директор на Белградската опера маестро Деян Савич, който ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Интензивната програма на курса започна на 9 септември като диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с маестро Деян Савич. Те ще се включат активно и в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите „Любовен еликсир“ (12 септември), „Дон Карлос“ (17 септември), „Бохеми“ (20 септември) и балетът „Делвата“ (21 септември).

Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на Държавна опера – Стара Загора, уточняват от културната институция. Директорът й Огнян Драганов планира всяка година месец септември да бъде именно месецът за осъществяването подобни изключително важни за развитието на младите таланти курсове.

(СН)