В Стара Загора ще раздават Благодатния огън на площада

169
Митрополит Киприан и старозагорският областен управител Гергана Микова се договориха великденското богослужение да се извърши на центъра на Стара Загора, а не в Катедралния храм "Свети Николай"

Благодатният огън ще бъде раздаван на площада на Стара Загора, а не както е било до сега в храмовете, съобщиха от Митрополията след среща на владиката Киприан с областния управител и ръководството на Областната дирекция на МВР.

Според направените промени в богослуженията за празниците, съобразени с изискванията на Националния оперативен щаб, литургията за Лазаровден остава в храм „Св. Троица“, а всички останали служби се концентрират в Катедралния храм „Св. Николай“.

Вечерните богослужения се изместват с час по-рано, вместо в 19:00 часа ще започват в 18:00 часа. На Велика събота (18 април) в 23:15 часа от Катедралния храм „Св. Николай“ ще тръгне литийно шествие до площада пред Общината, където в 23:30 часа е началото на Великденското (Пасхално) богослужение и раздаването на Благодатния огън.

В полунощ Старозагорският митрополит Киприан ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение пак от площада.

На следващия ден, когато се чества т.нар. „Второ Възкресение“, от 10:45 часа отново ще тръгне литийно шествие от Катедралния храм „Св. Николай“ до площада пред Общината. В 11:00 часа там ще се отслужи Пасхално богослужение по време, на което Светото евангелие се чете на различни езици.

Старозагорският митрополит призова миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване във Фейсбук, а тези, които са на площада или в храмовете, да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

Христо ХРИСТОВ