В Стара Загора ще изграждат велопунктовете по подобие на Западна Европа

307
Велопунктове в Париж

До няколко седмици ще бъде обявена обществената поръчка

Община Стара Загора подготвя документи за обявяването на обществена поръчка за изграждането на т.нар. велопунктове тип стоянки в града. Това съобщи за медията ни ресорният зам.-кмет по транспорта Йордан Николов.

Идеята за обособяването на пунктове в Града на липите, от които биха могли да бъдат наети велосипеди срещу минимално заплащане, беше обявена от Николов по време на сесия на местния парламент в края на януари. Целта е да бъде стимулирано по-екологично придвижване в града по примера на редица западноевропейски градове. „Вместо с лек автомобил всеки старозагорец ще може да използва колелата по определен маршрут, в това число и за придвижване от дома до работното място. Други биха наели велосипед, за да разгледат Стара Загора, а трети – за да се разходят из парковете на града“, коментира тогава предимствата на тази идея зам.-кметът Йордан Николов.

Очаква се до няколко седмици да стартира самата обществена поръчка. Реализацията на този проект неминуемо би стимулирала и използването на велоалеите в Стара Загора, които бяха изградени с европейски средства. Слизането на хора от автомобилите и качването им на колела би имало и друг благоприятен ефект за града. Така не само ще бъде разтоварен трафикът, но и ще бъде намалено замърсяването, причинено от изхвърлените вредни газове от страна на автомобилите. „Надявам се, че още преди летните месеци ще можем да се ползваме от тази екологична услуга“, заяви пред медията ни Йордан Николов.

Живко ИВАНОВ