В Стара Загора сватосват бял самец с бенгалска тигрица

129
Пристигналият в Стара Загора от зоопарка в Тековски храдок край словашкия град Левице бял тигър вече се е адаптирал към новите условия в Града на липите, а д-р Радослав Михайлов (в кръгчето) се надява на потомство от дошлата с него двугодишна бенгалска тигрица

Евентуално поколение от пристигнали преди два месеца от Словакия бял тигър и бенгалска тигрица очакват в старозагорския зоопарк, съобщи директорът му д-р Радослав Михайлов. Животните са двугодишни и са свикнали едно с друго още от предишното си местообитание. В момента те са настанени в клетката на ягуара, който бил преместен в съседство с лъвовете. Мъжкарят, който си няма все още име, но гледачите наричат с любов Рамбо, тежи малко над 180 кг, дневната му дажба достига до 7 кг месо. Той е роден в зоопарка на малкото село Тековски храдок край град Левице и окраската му е плод на специална генетична селекция.

Старозагорският бял тигър е единствен в България, според специалистите животното може да живее до 25-годишна възраст.

Ветеранът сибирски тигър Ширхан отскоро е в една клетка с родената във Варна Миранда

Най-новото попълнение на старозагорския зоопарк е настанено в близост до още една двойка сибирски тигри: родената във Варна Миранда и отнетият през 2010 година от зоокъта на столичния бизнесмен Йордан Стоянов-Дамбовеца – Ширхан.

Понастоящем в зоопарка под липите, създаден през далечната 1957 година, има над 400 екземпляра от 80 вида бозайници, птици и земноводни. Близо 280 000 лв. са отделени в бюджета на общината за годишната издръжка, в момента се изготвя нов проект за превръщането му в атракция в съответствие с най-завишени изисквания на ЕС, съобщи кметът Живко Тодоров.

Христо ХРИСТОВ