В Стара Загора подновяват репетициите на нова българска пиеса

46

Наесен старозагорци ще могат да се срещнат на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ с най-новата пиеса на Орлин Дяков „Уважаема госпожице Марти“, чиято премиера бе отложена заради коронавируса, съобщи директорът на културния институт Ивелин Керанов.

Пак наесен се очаква да започнат репетиции на гост-режисьора проф. Андрей Аврамов, който имаше намерение да постави в Града на липите „Не се обличай за вечеря“, позната под името „Легло за четирима“ от Марк Камолети, но вероятно ще се наложи той да избере друго заглавие заради все още неуредени авторски права.

Старозагорските драматични актьори ще открият новия сезон на откритата сцена „Лапидариум“ заради действащите противоепидемични мерки, като от 16 юни ще представят пет от най-новите си постановки.

Ще започнат с „Криворазбраната цивилизация“ на Йосиф Сърчаджиев, след което ще продължат с „Прелестите на изневярата“ на Валентин Красногоров, „Нощно слънце“ по Йордан Йовков, „Чичовци“ на Вазов и „Мерак“ по разказите на Хайтов.

Поради липсата на свежи финансови приходи трупата ще заложи за новите си пиеси: „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков и „8 жени“ от Робер Тома, на свои режисьори в лицата на Ивалин Димитров и Стефан Делев, в които ще участват 16 души от актьорския състав.

Миналата финансова година старозагорският Драматичен театър е завършил с продажбата на 27 000 билета и 240 000 лв. приходи при 180 000 лв. за предходната. През първите два и половина месеца на 2020-а салонът е бил препълнен със зрители, разпродадени са били авансово поне три представления на „Криворазбраната цивилизация“. Театърът има готовност да възстанови парите за билети или да предложи на притежателите им ваучери за две постановки наесен.

Христо ДИМИТРОВ