В Стара Загора откриват изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Евгения Илиева

37
Македонка

От днес в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, ще бъде представена ретроспективната изложба „Евгения Илиева (1895-1981)“. Тя е посветена на 125-годишнината от рождението на художничката. В експозицията са включени 50 творби, обхващащи всички периоди и предпочитани жанрове в нейното творчество: портрети, пейзажи, натюрморти, жанрови композиции, етнографски скици и рисунки.

Охрид

Показаните произведения са от фондовете на Художествена галерия – Стара Загора, и Регионален исторически музей – Стара Загора, и могат да бъдат разгледани до 31 юли.

Автопортрет

Старозагорката Евгения Илиева е родена на 7 април 1895 година. Тя влиза в света на изкуството едва 18-годишна. Две десетилетия нейната живопис е неотменна част от изявите на старозагорската гилдия на художниците.

През 40-те години съдбата я насочва към естетиката и богатството на българските носии, което става мисия на живота й. Основната част от нейното творчество се съхранява в Художествена галерия – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Етнографския институт към БАН и в наследниците на художничката.

(СН)