В Стара Загора отварят вратите на предприятия за родители и ученици

637
Участниците в брифинга

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране организират Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя. Инициативата, която ще се проведе в Стара Загора за шести път, е насочена предимно към 2800 седмокласници от областта.

За пръв път тази година се организира Ден на отворените врати. Седем производствени предприятия, хотели и ресторанти са заявили участие, и на 14 април (събота) ще отворят вратите си, за да могат родители и ученици на място и в директен контакт да видят перспективите пред определените професии. „Трябва да бъде събуден интересът към професионалното образование“, заяви на пресконференция зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. По думите й най-важната цел на Панорамата е да се въздейства върху седмокласниците и най-вече върху родителите им, които най-добре влияят при избора на професионално образование. „В държавния план-прием в нашата област има превес на професионалното образование, от 106 паралелки 42 са профилирани, а 64 – професионални“, съобщи началникът на РУО Татяна Димитрова. Според нея трябва да бъде осигурен достъп до предприятията за учениците, които се обучават по съответната специалност, да работят там и да бъдат допълнително мотивирани финансово. „Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона – липсата на професионални кадри“ подчерта по време на брифинга председателят на ТПП – Стара Загора, Олег Стоилов. Той припомни, че на среща с министъра на образованието Даниел Вълчев са били представени предложения за развитие на професионалното образование, които се очаква да бъдат претворени в управленски решения.

Шестата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране започва на 13 април (петък) от 11 часа в Зала за художествена гимнастика на община Стара Загора, ул. „Ген. Столетов“ 62. Общо 20 професионални гимназии и средни училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево ще представят своите учебни заведения чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели и рекламни материали. Заедно с тях ще се представят и фирмите, с които училищата си партнират. На място ще бъдат и кариерни консултанти от община Стара Загора.

Фирмите, които ще отворят вратите си за посещения на 14 април в Стара Загора, са: комплекс „Сити“ и ресторант „Бизар“, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, което е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня“, „Хранинвест – Хранмашкомплект“ АД – партньор на ПГМТТ „Н.Й. Вапцаров“, „Оскар Рюег България“ ЕООД и „Ате пласт“ ООД – партньори на ПГЕТТ „Г.С. Раковски“, „Стандард Профил България“ ЕАД – партньор на ПГЕ „Джон Атанасов“, „Средна гора“ (до 13 ч.) и „Мебели Иввекс“ ООД – партньори на ПГСД „Недьо Ранчев“. В Деня на отворените врати от 11:00 до 13:00 часа ще бъдат отворени всички професионални гимназии и родители и ученици ще могат да се информират за посещенията в предприятията.

Заявки за посещение на фирмите може да бъде направена и на e-mail: anasova_riosz@abv.bg.

Стела АЛЕКСИЕВА