В Стара Загора може да има логистичен център за търговия на селскостопански продукти с Китай

209
Водещите участници във форума (вдясно е директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев)

Дейността и проектите на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) бяха представени вчера в Стара Загора на форум, организиран от Центъра, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Община Стара Загора, Регионален академичен център – Стара Загора, и „Агровестник“.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ се събраха представители на фирми, браншови организации и научни звена, работещи в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, преподаватели и студенти от Тракийския университет, ученици от СУ „Максим Горки“, изучаващи китайски език.

„Градът бе избран за място на форума, защото Старозагорският регион има изключителен потенциал за развитието на агросектора. Тук са концентрирани най-много звена в селското стопанство, предстои изграждането на Индустриална зона „Загоре“, тук са най-големите фирми, търгуващи със селскостопанска техника, тук е Тракийският университет, Земеделският институт, областни и общински структури в земеделието. Всички имат капацитет и възможности да се включат в бизнеса с Китай“, обяви Олег Стоилов, председател на ТПП – Стара Загора, и модератор на форума.

През 2015 г. България е домакин на срещата на Инициативата 16+1, припомни директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев. По думите му са разисквани възможностите за изграждане на демонстрационни центрове и възможностите за електронна търговия с Китай. След обстоен анализ китайските експерти стигат до извода, че българският продукт може да бъде шафранът, подписано е и споразумение за износ на 650 тона шафранови луковици. Възможностите за търговия с Китай са в направленията: козметични продукти от розово и други етерични масла, вино, вода, олио, белен слънчоглед и слънчогледов шрот, чайове и лечебни билки.

Гелев представи изградените от Центъра Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти, Демонстрационна зона на сътрудничество и Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти, и начина им на работа. По думите му в електронната платформа за търговия с Китай вече участват 150 фирми. „Китайското правителство активно насърчава електронната търговия. Логистична база за електронна търговия би могла да бъде създадена и в Стара Загора“, заяви Гелев.

Той съобщи още, че на осмата среща на върха между Китай и страните от ЦИЕ в Дубровник (11 – 12 април 2019 г.) най-висока степен на подкрепа и одобрение са получили проектите на Центъра, а включването им в съвместната декларация – своеобразен наръчник за администрациите от формата 16+1, дава нови, реални възможности за сътрудничество.

(СН)