В Стара Загора махат таксите за детски градини и ясли

164
Участниците в брифинга

Отпадат и таксите за Домашен патронаж, Диетичен стол и Детска кухня

До края на извънредното положение родителите от община Стара Загора няма да заплащат такси за детски градини и ясли.

Това съобщи в понеделник кметът Живко Тодоров по време на онлайн брифинг, в който участваха представители от най-големите политически групи в местния парламент.

Мярката ще действа със стара дата – от 1 март. На тези родители, чиито деца са посещавали детските заведения до 13 март и са платили таксата, парите ще бъдат приспаднати при следващи плащания.

С цел подпомагане на най-уязвимите социални групи отпадат и таксите за ползващите Домашния патронаж, Диетичния стол и Детската млечна кухня, като първите две отпадат от 1 март, а за Детската кухня – от 1 април. На платилите авансово парите им също ще бъдат приспаднати при следващи плащания.

С по 100 лева ще се увеличат възнагражденията на работещите в тези три институции заради увеличения обем работа, а на общинската фирма „Мересев“ ще бъдат поръчани изработването на 5 000 предпазни маски за хората по селата, които нямат възможност да пътуват до града и да си закупят, както и на социално слаби жители. Общо малко над 300 000 лв. ще струват на местния бюджет въвеждането на тези извънредни социални мерки, но има изразена ясна готовност от всички групи в Общинския съвет те да бъдат приети, коментираха председателят на ОбС Мария Динева и проф. Иван Върляков, председател на групата на БСП.

При необходимост и финансова възможност, въпреки определено намалелите приходи от местните данъци и такси, Общината ще търси и други възможности за подпомагане на най-уязвимите, коментира кметът. Той изказа благодарност към конструктивната работа на Общинския съвет по извънредните мерки, които Общината предложи за подпомагане на социално уязвимите групи. По думите му обединението на всички партии в местния парламент е важен знак, че човекът е на фокус за вниманието и грижата на Общината. Мерките ще бъдат предложени за гласуване на редовната сесия в края на април.

„Днес ние продължаваме социалната насоченост на нашата дейност, но не сме спрели да мислим за малкия и средния бизнес. Освен мерките, предложени от кмета Живко Тодоров, които бяха приети на предишната сесия, обмисляме и нови“, информира Мария Динева. Към работодателите общинският съветник от ГЕРБ и председател на групата Диан Димитров отправи призив да запазят максимално работните места във фирмите си, защото това ще бъде нужно за по-леко преодоляване на втория етап на кризата.

Христо ИВАНОВ