В Стара Загора изграждат католически комплекс за 2 млн. евро, чакат за откриването папа Франциск

519
Проф. Светлозар Елдъров (вдясно) представи в Стара Загора изследване, посветено на 120 години от създаването на местната католическа енория, то е дело на Станка Битлиева и отец Мартин Илек

На 7 декември в София ще пристигне кардинал Сандри, когато официално ще бъде повишен рангът на Софийската екзархия

Столичната апостолическа екзархия за католиците от източния обред у нас е издигната в ранг на епархия с патрон свети Йоан ХХII, известен като Българския папа, а за първи епархиен епископ е назначен досегашният екзарх, монсеньор Христо Пройков. Това съобщи в Стара Загора проф д-р Светлозар Елдъров.

Решението е на папа Франциск, то е от 11 октомври, но официално ще влезе в сила от 7 декември, когато в София ще пристигне кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви.

Проф. Елдъров представи в Стара Загора изследване, посветено на 120-годишнината от създаването на Старозагорската католическа енория, дело на филоложката Станка Битлиева и отец Мартин Илек от Ордена на салезианите.

Корицата на изследването за историята на старозагорските католици, показан е новоизграждащият се комплекс в съседство с ромския квартал „Лозенец“, който ще струва 2 млн. евро

Припомнено бе, че основите на енорията са поставени от монаси-възкресенци, които през 1863 година създават католическо училище в Одрин. Там се е обучавала и бабата на Станка Битлиева, която десетилетия е работила като акушерка в Тополовградско и региона. Пристигането на чешките монаси е било свързано с 1000 години от великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Точно славянските просветители стават и патрон на Старозагорската католическа църква, която е била затворена след 9 септември 1944 година и отваря врати половин век по-късно, когато в Града на липите пристигат представители на Ордена на салезианите на дон Боско.

Към момента на територията на Старозагорска област има около 2 000 католици, в Стара Загора те са малко над 100, но това не пречи четиримата свещеници, сред тях и един индиец, да работят масирано сред децата от ромския квартал „Лозенец“. Над 300 са ромските деца, които през последните няколко години са били обхванати от мисионерите, коментира отец Мартин Илек, 1/10 от тях са били кръстени.

В района на ромския квартал мисията изгражда огромен католически комплекс, в който освен храм ще има училище с общежития и спортни игрища за възпитаниците на ордена. Инвестицията надхвърля 2 млн. евро основно от дарение, комплексът трябва да бъде завършен през 2022 година.

Микробусът на Ордена на салезианите бе опожарен малко преди полунощ на 2 април т.г. на метри от сградата на Старозагорската община

По думите на отец Илек в квартала силно присъствие имали евангелските деноминации, съвсем отскоро в едно от училищата там започнал да преподава и свещеник от Българската православна църква.

„Нямаме проблеми с останалите деноминации, макар децата често да сменят предпочитанията си под натиска на родителите си. По важното за нас е те да получат образование и да си намерят работа. По-трудното е с момичетата, които твърде рано стават майки. Не държим да ги покръстим, занимаваме се както с циганчета, така и с турчета. Поддържаме нормални контакти със Старозагорската митрополия, поканили сме владиката Киприан за 15 декември, когато епископ Пройков ще отслужи тържествена литургия за 120-годишнината на енорията ни“, коментира на чист български език салезианинът.

И до сега представители на ордена не знаят кой е подпалил микробуса им „Фолксваген Транспортер“, паркиран в съседство с офиса им, на метри от сградата на Община Стара Загора, на улица „Св. княз Борис I“. Возилото бе опожарено около полунощ на 2 април т.г., тогава от фондация „Дон Боско България“, съобщиха, че рано сутринта на следващия ден колата трябвало да пътува за бежанския лагер в Харманли, където предстоял футболен турнир за децата на емигрантите от Близкия изток. Образувано беше досъдебно производство за умишлен палеж, но до момента няма открит извършител или поръчител на престъплението. С помощта на дарители от Чехия орденът наскоро се сдобил с нов автомобил.

От Ордена на салезианите се надяват за откриването на комплекса им в Стара Загора да дойде папа Франциск, макар Светият отец вече да беше на посещение у нас тази година.

Христо ХРИСТОВ