В село Памукчии църквата е пред рухване

107
Храмът "Света Параскева" е осветен през далечната 1872 година, сред първите посетили го е Васил Левски, доведен от поп Минчо Кънчев

В храма някога се е черкувал Васил Левски, довел го поп Минчо Кънчев

Строената преди 147 години черква „Света Параскева“ в старозагорското село Памукчии е почти рухнала, информира о.з. полковник Борис Караиванов. Храмът е заключен от почти десетилетие, гредите на покрива са изгнили, на места се счупили, изпотрошени били прозорците, вътре свили гнезда гълъби.

Бившият командир от някогашните Строителни войски Караиванов е сред няколкото членове на черковното настоятелство, по негова инициатива била направена груба сметка, че за ремонта трябват около 80 000 лв. Средства, които селото няма как да събере. В черковната касичка имало около 7 000 лв., пряко сили можели да добавят още 2 – 3 000, но сумата нямала да стигне дори за оправяне на покрива.

„Грях от Бога е да имаме черква, а в нея да не се служи. Вътре има ценни икони, знаем, че в нея се е черкувал на няколко пъти Васил Левски, довеждал го е поп Минчо Кънчев, поборникът от близкото село Коларово. Затулихме прозорците с найлони, поне гаргите да не цвъкат върху стенописите и иконостаса, но при първия пролетен дъжд нещата ще станат неспасяеми…“, разказва инж. Караиванов. Лично той на няколко пъти алармирал Старозагорската митрополия и председателя на настоятелството отец Евгени Димитров. В ранната есен на 2018 г. на място дошъл Старозагорският митрополит Киприан. Огледал ситуацията, взел предоставената му проектно-сметна документация за ремонта и си заминал.

О.з. полковник Караиванов направил страница за рушащия се храм във Фейсбук, изписал и набирателна сметка за дарения: Банка ДСК – Стара Загора, Фонд: Църкви и манастири

IBAN:BG84STSA93000005734285 BIC:STSABGSF Партида: Храм „Света Параскева“, село Памукчии… Но освен пожелания за успех от хора с корен от селото друго не се случило.

По телефона митрополит Киприан заяви, че не е забравил за състоянието на храма, но нямало възможност да се търсят пари по европейските програми. Черквата, ако и да е на век и половина, не била паметник на културата. Владиката все пак обещава да потърси някакви резерви, като се постоплело времето. Поне 20 000 лв., за да започнел ремонтът, а после щяло да се мисли за още.

Междувременно селото, в което живеят малко над 250 жители, от месец е без кмет-титуляр, след като избраният преди 3 години Георги Празов решил, че вече не му се живее в България.

На последното заседание на ОбС Стара Загора изборът на временен управник бе отложен за следващата сесия.

Петър ХРИСТОВ