В Опан организират братски славянски бизнес форум

139
Кметът на Опан Генчо Колев по време на брифинга му в Стара Загора

Община Опан подготвя провеждането на първия по рода си бизнес форум. На 17 септември в 10:00 ч. предприемчивата инициатива ще бъде официално открита в малката община. Това обяви на среща с журналисти кметът на селото Генчо Колев. Той уточни, че за разлика от други подобни бизнес форуми, които често се провеждат в големите областни центрове, този ще акцентира на братската славянска дружба, която страната ни е имала в миналото с Русия и Беларус. По този повод шестима бизнесмени от двете държави вече са потвърдили участието си в мероприятието. Генчо Колев посочи, че предвид природните си дадености Опан ще представи пред потенциалните инвеститори възможностите на земеделския бранш в региона. „Инициирам тази среща, за да създам възможност на производителите в община Опан да създадат свои международни контакти. Така местният бизнес ще изгради връзка с бизнеси в братските нам славянски държави като Русия и Беларус. Шансът на производителите на земеделски продукти в района е да успее там, където помнят и днес нашата българска продукция“, подчерта кметът на Опан.

До този момент от беларуска страна участие в бизнес форума са заявили един голям консорциум от 26 предприятия за преработка на мляко и месни продукти и представители на селскостопански фирми. Интерес е проявила и компания-производител на масла и преработвател на маслодайни култури от Русия. Специално място ще бъде отделено на не особено познатата у нас култура амарант, която производители от общината са заявили готовност да отглеждат експериментално в рамките на 100 декара от тази година. „Опанската плодородна земя има характеристики за отглеждането на тази култура. Вярвам, че това ще представлява сериозен интерес за инвеститорите, защото амарантът е търсен по цял свят и има бъдеще в отглеждането й. Ще бъде направен пилотен проект от около 100 дка с нея тази година“, допълни кметът.

Генчо Колев уточни, че основната цел на бизнес форума е да създаде основа за контакти с Русия и Беларус. По думите му в привличането на нови инвеститори, които да носят на общинската хазна по 20 – 30 хил. лв. годишно, е шансът Опан да оцелее финансово през следващите 3 – 4 години. По думите му общината е най-богата в Старозагорска област по показател земеделска земя на глава от населението. В нея има близо 200 хил. дка обработваема земя. „Длъжни сме да използваме този ресурс. Шансът за това е във връзките ни с доказани партньори като Русия и Беларус, а не в страните от Европейския съюз“, заключи Генчо Колев.

Живко ИВАНОВ