В края на месеца започва изграждането на кръговото в посока АМ „Тракия“

187

До края на месец май Община Стара Загора трябва да стартира изграждането на кръгово кръстовище на южния вход на града към автомагистрала „Тракия“. Това съобщи зам.-кметът Янчо Калоянов, който уточни, че към момента се очаква да бъде дадено и разрешение за строеж. Сега действащият светофар ще бъде заменен с ново кръгово кръстовище, което се очаква да разтовари трафика както от магистралата, така и този, идващ от пътя за Раднево. В района ще бъде положен и нов асфалт, което е от особена важност, на места в момента настилката има пропадания, създаващи затруднения на самите шофьори.

В инфраструктурно отношение ресорният зам.-кмет обяви, че е приключила работата по ремонтите на ул. „Христо Ботев“ в участъка между „Димчо Стаев“ и новото кръгово кръстовище с „Одринска епопея.“ Той стартира непосредствено след Великденските празници и бе за сметка на фирмата-изпълнител, ремонтирала участъка преди няколко години. „С цялостното изкърпване на участъка от „Христо Ботев“ подготвяме улицата за предстоящото й продължение през парк „Артилерийски“ към ул. „Капитан Петко войвода“, обясни Янчо Калоянов.

На този етап се забавя стартът на ремонта на 500-метровия централен участък от улица „Св. княз Борис I“ между булевардите „Руски“ и „Св. патриарх Евтимий“. Причината за това от една страна са предварителни дейности, който ВиК – Стара Загора, следва да реализира, а от друга и очакваното разрешение, което трябва да бъде получено от Националния институт за недвижимо културно наследство. Община Стара Загора вече има готов проект за цялостен ремонт на участъка, чиято стойност възлиза на около 800 хил. лв. Той предвижда асфалтиране на пътното платно, което в посочения участък преимуществено е с павета, нови тротоари, подмяна на бордюрите и обновяване на дървесната растителност, където това е необходимо. „Няма как да започнем да ремонтираме каквото и да е отгоре на улицата, ако преди това колегите от ВиК не са си свършили работата отдолу“, уточни Калоянов.

След асфалтирането на паркинга пред Държавна опера – Стара Загора, подобен ремонт се очаква да бъде направен и на паркинга пред Общинска спортна зала „Стара Загора“ (бившата ДЗУ). Ежедневно там се реализират различни спортни събития, които генерират интереса на старозагорци и гостите на града. Въпреки необходимостта от подобряване на състоянието на зоната за паркиране около спортния комплекс Янчо Калоянов призна, че на този етап приоритетите на Община Стара Загора са в друга посока. „Такова асфалтиране трябва да бъде реализирано, но не мога да се ангажирам с конкретен времеви период в бъдещето“, заяви зам.-кметът.

Живко ИВАНОВ