В Казанлък стартира Академия за жени-предприемачи

186

Сдружение „Жените на Казанлък“ откри Академия за жени-предприемачи в Града на розите. В продължение на два месеца участничките ще се обучават безплатно по програми за бизнес планиране, модели за растеж на фирмата, информационно осигуряване. Дамите ще имат достъп до информация и консултации от специалисти в областта на предприемачеството, ще имат възможност за изготвяне на индивидуални планове за реализиране на собствен бизнес.

„Нашата цел е да насърчим равенството между мъжете и жените, да стимулираме професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес, да променим стереотипните нагласи в обществото“, заяви Стела Кехайова – председател на сдружението при откриване на Академията.

Според проучване на МЕТРО почти всяка втора жена (45%) мечтае да започне собствен бизнес, но едва 12% вярват, че ще успеят. Голямо предизвикателство пред нежната половина на бизнеса са и дълбоко вкоренените обществени стереотипи. Резултатите показват още, че 65% от анкетираните собственици на фирми – както жени, така и мъже, срещат трудности при започване и управление на бизнес. А около 32% смятат, че жените по-трудно създават бизнес, отколкото мъжете, съобщи Кехайова.

„Независимо дали ще започнете свой собствен бизнес днес, или утре, няма значение. Важното е, че ще получите увереност и подкрепа, ще получите нови знания и усъвършенстване на познания. Важното е, че ще имате своя шанс за развитие“ – каза още председателят на сдружението „Жените на Казанлък“.

Инициативата се реализира с подкрепата на Български фонд за жените по спечелен проект от конкурс за Общностно развитие 2021 г.

(СН)