В Казанлък почетоха паметта на полицая Никола Гешев

69

Според негови близки Гешев не е бил заловен и убит в околностите на Свиленград на 9 септември 1944 г., а умира чак през 1984 година в Мюнхен

На 13 април – рождения ден на Никола Гешев – в Казанлък бе почетена паметта му. По инициатива на Общобългарския комитет „Генерал Иван Вълков“ за участието си в изграждането на българската демокрация и националната сигурност бяха наградени Васил Пейчев – бивш зам.-началник на РПУ – Казанлък, и Владимир Василев – бивш районен прокурор в Града на розите. Двамата получиха специални почетни грамоти и томове от архивите на Държавна сигурност, издание на Комисията по досиетата. Йордан Маринов припомни заслугите на Никола Гешев, който успява да обезвреди болшевишката агентура на Москва у нас и по трите направления: групата на ген. Заимов, подводничарите на Цвятко Радойнов и ЦК на БРП (комунисти).

Никола Гешев е роден през 1896 година в семейството на столичния нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Никола е съученик на личния секретар на цар Борис – Станислав Т. Балан, и на известния комунистически функционер Трайчо Костов. След гимназията следва две години право в Италия. Като младеж Гешев се увлича от социалистическите идеи. Даже през 1924 година на погребението на основателя на социалдемократическата партия Димитър Благоев той носи на ръце ковчега на Дядото заедно с Вълко Червенков. Изследователите спорят доколко искрени са били увлеченията на бъдещия полицай по социалдемокрацията или той просто се е опитвал да се внедри в обществото на социалистите и комунистите.

През 30-те години на ХХ век Никола Гешев се налага като несменяем шеф на полицията в Царство България. Специалисти по темата твърдят, че той е успял да вербува 186 агенти в средите на комунистическата партия, в това число и в ЦК. Поради това на 9 септември 1944 г. Гешев се оказва „най-търсеният човек“ в страната, който знае мръсните тайни на новите властници. На него се приписват думите, че 50 години той ще управлява България.

Наградените бивши полицаи и прокурор от Общобългарския комитет „Генерал Иван Вълков“

В семейството на Никола Гешев има национални шампиони по шахмат. Ето защо и суперполицаят е предвиждал актуалната ситуация с няколко хода напред. Така че нахлуването на Съветската армия у нас и идването на власт на „отечественофронтовците“ за него не е било изненада. Заедно с архива на своята агентура Гешев търси убежище в Истанбул. Факт е, че секретният му архив е попаднал у световноизвестния разузнавач, двойния агент Ким Филби в Истанбул. Топ шпионинът Филби по това време работи тайно за НКВД, като в същото време е и висш служител на британското външно разузнаване. През 1947 г. Филби става представител на британското разузнаване в Истанбул. В една стая на посолството той открива някакъв куфар. На документите са изписани славянски имена. Той снима целия този архив и прехвърля снимките в Москва. Впоследствие и по Би Би Си са упоменати няколко имена, работили за британското разузнаване и за Гешев.

Междувременно в НРБ витае версия, че Гешев е бил заловен и разстрелян в околностите на Свиленград на 9 септември 1944 година. По-късно Антон Югов признава, че той е измислил историята с убийството на Гешев, за да успокои всички висши партийни функционери, които са имали досег до него, и които били на тръни да не бъдат разкрити. Според изследователите един от агентурата на Гешев е бил и никому неизвестният по онова време Тодор Живков. Неспазвайки по никакъв начин йерархията в тогавашното МВР, работникът от софийската печатница се оказва начело на паравоенно формирование. В него участват известни главорези като Мирчо Спасов и Лев Главинчев. Тогава без съд и присъда са избити близо 30 000 „бивши“ хора, въз основа на една телеграма на Георги Димитров, изпратена от Москва.

Най-новата и достоверна информация за Никола Гешев излиза наяве, след като неговата праплеменница Анна Гешева получава достъп до архивите на ДС. От документите става ясно, че агенти на комунистическата Държавна сигурност са душили по следите на топ полицая в Турция, Бразилия и Канада. В началото на 60-те години те го засичат в САЩ. И нещо за личния живот на прочутия полицай – в началото на полицейската си кариера Гешев се слави като заклет ерген. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936-а, но двамата се венчават чак през май 1944 година. Как е минал животът на Гешев в изгнание, можем само да гадаем. Но има информация, че той е бил високо ценен от западните разузнавания и при планирането на важни операции са търсели неговите съвети. Според племенницата Анна животът на Никола Гешев завършва през 1984 година в Мюнхен.

„Всъщност общоприетото мнение, че Никола Гешев е бил суперполицай, в известна степен е мит, създаден и с помощта на българските болшевики след 1944 година – казва Васил Барков, режисьор на новия документален филм „Гешев“. – Струва ми се, че той е бил просто един родолюбив българин, който е ценял държавата и е отстоявал устоите на тогавашна Царска България. Един човек, който много е обичал родината си.“

Петър МАРЧЕВ