В Змейово вдигат паметник на Сина на полка

336
Архивни снимки на малкия доброволец от Първата световна война през периода 1915-1918 година

Паметник в прослава на най-малкия участник в Първата световна война – доброволеца Никола Александров Костов, който облича войнишката униформа едва 10-годишен и две години участва в сраженията, водени от 56-а пехотна Старозагорска дружина, предстои да бъде поставен на гроба му в село Змейово, съобщи изкаралият два кметски мандата Никола Пеев.

С благородната задача се е нагърбил пенсиониралият се сержант от Българската армия Христо Узунов. Възрастният мъж успял да намери наследници на доброволеца и да получи от тях съгласие за направата на каменния мемориал.

Никола заедно с баща си Александър в град Битоля

По думите на Никола Пеев идеята за паметника била на дружеството на запасните офицери и сержанти и читалището, които искали знакът да бъде в центъра на селото, но Узунов се оказал по-бърз от институциите и взел нещата в свои ръце.

Никола Костов е роден на 7 април 1905 г., при обявяване на мобилизацията отива заедно с баща си Александър (по онова време кмет на Змейово) в казармата и отказва да си тръгне, докато не го зачисляват към санитарния взвод на пехотната дружина. Служи две години, участва в сраженията край Косово поле и Балановец, като освен че помага на ранените като санитар, разнася и боеприпаси.

Паметната плоча на фасадата на някогашната му къща в Змейово

Удостоен е с орден за храброст, напуска полка през април 1918 г., когато командването издава нарочна заповед за освобождаването му. При завръщането си в родното Змейово научава, че му е отпусната нарочна стипендия, с която завършва средното си образование в казанлъшката гимназия. Там преподавател по музика му бил някогашният капелмайстор на полковата духова музика. Дълго време е бил преподавател по математика, след пенсионирането си се завръща в селото, където почива на 3 юли 1990 година. Днес на фасадата на родната му къща има паметна плоча.

Христо ХРИСТОВ