В Гълъбово пристигна нов учител по английски език от САЩ

1479
Новият американски учител по английски в Гълъбово Аманда Адинолфи, която е само на 23 години, но има опит от "Корпуса на мира", преподавала е и в Украйна

Вече пета година програма „Фулбрайт“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигуряват на децата в града достъп до образование на високо ниво

От началото на новата учебна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово отново ще имат възможността да изучават английски език максимално близо до оригинала. След наложеното от пандемията прекъсване в града пристигна нов преподавател от САЩ. Присъствието му е осигурено от програма „Фулбрайт“ с подкрепата на една от големите електроцентрали в региона – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Новият езиков посланик в Гълъбово се казва Аманда Адинолфи, от Стейтън Айлънд, предградие в щата Ню Йорк, САЩ. Тя е на 23 години и има диплома по „Международни отношения“. Аманда има опит като част от „Корпуса на мира“ и е преподавала английски език в Украйна. „Да си учител в чужда държава е приключение и възможност. Присъствието ми е много повече от преподаване, защото езикът се превръща в културен мост, по който преминават ценности и разбирания за света, събрани в рамките на един човешки разговор“, казва Аманда Адинолфи.

Програмата „Фулбрайт“ дава възможност на младежите у нас да изучават английски език с преподаватели от САЩ. Доскоро работата с „жив носител на езика“ беше привилегия на големите градове и езикови и математически гимназии в страната. За да бъде възможно това и в Гълъбово, преди пет години ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ стана първия корпоративен партньор на програмата в България.

„Радваме се, че това партньорство отвори нови светове за децата в града. Доказа също, че добрият пример е заразен – помощник-учител от програмата „Фулбрайт“ благодарение на корпоративно спонсорство вече има и в професионалната гимназия в Панагюрище. Това е знак, че енергията, която даваме на качественото образование у нас, зарежда още повече млади хора. От събраните данни от учебните заведения става ясно, че програмата дава положително въздействие както върху успеха на децата, така и върху тяхното отношение към учебния процес изобщо. Подобна кауза си струва усилията“, разказва Невена Димитрова, специалист „Комуникации и КСО“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Откриването на учебната година в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника

Въпреки че американските преподаватели от „Фулбрайт“ са с мандат от една година, предишният учител Кийгън Скот остана в Гълъбово три – прецедент за програмата. Той пристига през 2017 г. и остава в България до март 2020 г., когато се връща в САЩ заради пандемията. Кийгън превръща престоя си в много повече от преподаване – паралелно с това изучава български език, записва се на народни танци, участва с учениците си в национални състезания по дебати, поставя с тях изцяло на английски „Магьосникът от Оз“ и „Пепеляшка“, преподава и в едно от основните училища в Гълъбово… За всичко това е удостоен от Министерството на образованието и науката със специален медал за заслуги.

„Идеята за изучаване на чужд език в допълнителни часове и с англоговорящ преподавател се хареса на всички. Започнахме с пробен период и още в първата година на работа с американски учител този метод на изучаване на английски се превърна в любимо занимание – в клас и извън училище – за учениците, а и за техните семейства. Възможността децата от едно малко градче да се докоснат до такива методи на преподаване е повече от полезна за тяхното бъдеще, затова благодарим на „КонтурГлобал“ за тяхната инициативност и желание да бъдат в полза на местното общество“, споделя Петронка Цветковска – директор на Професионалната гимназия по енергетика и електротехника.

Екипът на професионалната гимназия с нетърпение очакваше да посрещне Аманда – свежи идеи за колегите-учители и нови приключения на английски за учениците и общността.

Материалът е публикуван първо в „24 часа“