В Гълъбово – недоволни от решението на РИОСВ

854
Запрашаването на въздуха на 9 юли привечер в Гълъбово Снимка: Фейсбук

Жители на Гълъбово не са доволни от оповестеното решение на РИОСВ, че ще санкционира „Брикел“ за допуснато запрашаване на града, сочат коментарите в социалните мрежи.

Както вече стана известно, след излъчен репортаж в национална медия и публикуване във Фейсбук на снимки за замърсяването на атмосферния въздух на 9 юли привечер, на следващия ден от РИОСВ – Стара Загора, извършиха проверка на място. В разпространено прессъобщение до медиите същия ден се казва:

„При извършената днес (б.а. на 10 юли) проверка на място на депо за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел“ и на площадката на централата беше констатирано, че оросителната система на депото работи в нормален режим и няма запрашаване. Регистрираното на 9 юли запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото. Съгласно условията на комплексното разрешително операторът е задължен да уведомява компетентния орган при аварии или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани емисии и предприетите коригиращи мерки за ограничаване на образуването им. При проверката е установено, че не са изпълнени тези условия, за което ще бъде стартирана административно-наказателна процедура.

Предвид променливата метеорологична обстановка е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото през следващите дни с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и ежедневно докладване за изпълнение на предписанието“, се казва в прессъобщението на РИОСВ.

В коментарите във Фейсбук обаче се твърди, че проблемът със замърсяването на въздуха не се дължи на т.нар. Черно езеро на „Брикел“, а на горене на отпадъци. Необяснимо защо отделни потребители отправиха сигналите си до кмета на Стара Загора, а не до кмета на Гълъбово, в чието задължение влиза чистотата на общината която управлява, в това число и въздуха, който дишат неговите съграждани. По тази линия в Стара Загора беше изцяло подменен градският транспорт с нови автобуси и тролейбуси, въведен бе перманентен график за миене на улиците, а Общината кандидатства по няколко европроекта за подобряване чистотата на въздуха в града. Въпросът е какво е направил кметът на Гълъбово в областта на екологията?

(СН)