В българския дуализъм за 14 февруари винаги побеждава Трифон Зарезан

155

За дуализма на 14 февруари – Трифон Зарезан и/или св. Валентин, са изписани тонове мастило. Ние пък бихме споделили няколко любопитни факта за празника:

За Валентиновден в Америка се изпращат всяка година около 1 милиард картички. В щатите подаряват „валентинки“ на любовниците, съпругите, майките, децата и дори на учителките си. Статистиката сочи, че 75% от американците си разменят картички на св. Валентин, а 15% от американките си пращат сами картички и цветя за празника. На този ден се продават и около 36 милиона кутии със шоколадови бонбони под формата на сърчица, като първата от тях е била произведена през далечната 1868 г.

Във Великобритания харчат по 30 милиона паунда за цветя. От тях 9 милиона са за червени рози. Разбира се, важен е и броят на розите. Например, една роза означава любов от пръв поглед, 12 рози са знак за силна любов, 108 рози се препоръчват при предложение за брак, а 999 рози означават „ние винаги ще бъдем заедно“.

Шотландците пък организират фестивал по случай св. Валентин. Младите хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който събира самотните мъже и жени в двойки.

В Словакия на 14 февруари заливат младите момичета с парфюм или ароматна вода, за да са ухайни като рози и свежи като оросен пролетен цвят.

Световната столица на влюбените безспорно е Верона. Всяка година за 14 февруари мястото, избрано от Шекспир за трагичната история на Ромео и Жулиета, получава хиляди писма от цял свят, адресирани до главната героиня, защото, както е казал и самият Шекспир: „…и до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета“. И макар историята да е измислена, то преди пандемията тя привличаше хиляди влюбени, които идват на този ден да докоснат статуята на Жулиета с надеждата, че любовта ще ги съпътства вечно. В Торино пък все още се спазва традицията годежите да се правят на 14 февруари.

Въпреки че празникът е забранен в Иран, младите използват 14 февруари, за да се насладят на специален ден със своите любими. Макар и тайно те си разменят подаръци, без видни прояви на обич, за да не станат обект на публични репресии. Като любопитен факт ще споменем и предложението, направено от шиитски духовник, да се чества и ислямски ден на влюбените. Като дата той предложил деня на сватбата на първия шиитски имам Али с неговата любима Фатима Захра. Идеята така и не била приета.

Ако по независещи от вас причини сте пропуснали този велик ден и половинката ви продължава да се цупи, успокойте я – нищо не ви пречи да празнувате на друга дата. В Япония например на 14 февруари само мъжете получават подаръци – лосиони, бележници, пособия за бръснене. Чак месец по-късно – на 15 март, е „Белият ден“, на който дамите получават подаръци и бял шоколад. В Испания за Ден на влюбените се смята и 23 април, когато пронизаните от стрелата на Амур също си разменят подаръци, както и 1 май, като негови символи са майското дърво и избирането на „кралица“ на красотата. В Бразилия празнуват Деня на любовта на 12 юни и на него влюбени и съпрузи засвидетелстват чувствата си с цветя. В Израел пък за празник на любовта се смята 20 август и това е предпочитаният ден за сключване на брак. Китайците честват любовта на 7-ия ден от 7-ия месец на годината и техният празник се нарича „Нощта на седемте“.

Само у нас празниците на св. Трифон Зарезан – Деня на виното, и католическия св. Валентин – Деня на любовта, съвпадат. Затова изберете бутилка добро вино или шампанско и я изпийте в компанията на любимия човек и на… бог Дионис. И по виното ще го познаете! Червеното вино е напитката на романтиците. Руйното питие е еликсирът на влюбените според резултатите на анкета, направена в Европа. 51% от запитаните са отговорили, че за най-романтичните моменти от живота си предпочитат качествените червени вина. 24 на сто си падат по шампанското. Останалите проценти са за розе, бяло вино, различни видове ликьори и твърд алкохол.

И ако сте се сблъсквали повече с раздели и разводи, отколкото с хора, познаващи вечната любов и успешните бракове, това може да ви развесели: Официалният световен рекорд за най-дълъг брак принадлежи на Хърбърт и Зелмура Фишър, които са били женени в продължение на общо… 86 години и 290 дни, преди г-н Фишер да почине.

По стар български обичай обаче болшинството от българите ще честват Цар Трифон с традиционното зарязване на лозите. Въпреки пандемичната обстановка няма начин празникът да не бъде отбелязан подобаващо по градове, села и махали със всичките му местни традиции.

С маски или без маски на 14 февруари руйно вино ще се лее в родината ни….

Любопитен факт също е, че 14 февруари е и много важна дата за… технологиите. Александър Бел подава молба за патент на телефона именно на този ден през 1876-а, точно преди 145 години. И ако някои от влюбените на този ден могат да заложат на телефонната любов, повечето от българите ще предпочетат Трифон Зарезан на живо!

(СН)