В България фалшиви лекарства в аптеките няма

153

Това твърдят от Национална аптечна камара

В България фалшиви лекарства в аптеките няма! За последните 5 години Изпълнителната агенция по лекарствата е осъществила множество проверки на пазара и не е открила нито една такава опаковка от всичките над 180 милиона опаковки годишно!, съобщиха вчера от Национална аптечна камара във връзка със стартиралата верификация на лекарствените продукти и зачестилите интерпретации в общественото пространство.

„Българската организация по верификация на лекарствата и всички медии да се въздържат от изявления, че част от лекарствата в България са фалшиви, защото това нагнетява обществото и всява страх за живота най-вече на по-възрастните пациенти и родителите на малки деца!“, се казва в призива на Националната аптечна камара, който бе получен в „Старозагорски новини“. Поводът са получени сигнали в камарата от аптекари от цялата страна, че силно стресирани от репортажите и публикациите пациенти са започнали да влизат в аптеките с всичките си лекарства с най-настойчивата молба фармацевтите да ги верифицират дали са истински, при това с настояване да го направят пред тях, за да видят с очите си. Част от пациентите са съобщили, че са спрели да си приемат лекарствата, докато не се провери в аптеката дали са истински.

„Лекарствоснабдителната мрежа е част от Системата за национална сигурност и правителството трябва да я пази чиста от търговските интереси на мултинационалните компании за производство на лекарства, които системно се опитват да я превърнат в крайното звено на своя бизнес.

Призоваваме Министерството на здравеопазването и прокуратурата на Република България да вземат спешни мерки за успокояване на населението, че лекарствените продукти в обръщение в законната мрежа и досега са били, са и в момента и ще продължат да бъдат истински, ефективни и безопасни за употреба! Който твърди обратното, нека да приведе доказателства или да бъде преследван с цялата строгост на Закона за всяване на смут сред населението и разклащане на устоите на държавността“, се казва още в призива.

(СН)