В БСП – Стара Загора, поискаха отвод на кандидат за народен представител

1923

Заради неприсъственото провеждане на конференцията той не беше гласуван

Двама делегати на 49-ата Конференция на общинската организация на БСП – Стара Загора, която се проведе в неделя, са поискали отвод на досегашния народен представител от 42, 43, 44, 45 и 46-ото Народно събрание Георги Гьоков във връзка с номинацията му като народен представител за 47-ото НС. Трети от делегатите на конференцията, който е подкрепил отвода, е изчислил, че Гьоков е натрупал депутатски стаж от 7 години, 8 месеца и 3 дни.

Общото в исканията за отвода, според авторите им, е неизпълнение на поети предизборни ангажименти от страна на Гьоков и желанието им в старозагорската листа на БСП да се появят нови лица, носители, по думите им, на промяната.

Обръщенията на авторите на отвода са били изпратени освен до председателя на Общинската партийна организация, така и онлайн до 76 от делегатите на конференцията.

В свой отговор също онлайн Георги Гьоков е определил искания отвод като проява на лично отношение към него.

На конференцията в неделя делегатите на БСП – Стара Загора, гласуваха тайно за 11 кандидати за народни представители от Старозагорски избирателен район в следващото Народно събрание, както и за кандидатпрезидентска двойка, като освен Румен Радев и Илияна Йотова сред номинираните са били Корнелия Нинова и Георги Гьоков, който си е направил отвод.

Конференцията обаче не е гласувала искания отвод поради неприсъственото й провеждане, обясни за медията ни председателят на ОбС на БСП Валентина Бонева. Тя уточни, че решението за това е било взето от Изпълнителното бюро и комисията по провеждането на тайното гласуване съобразно заповедта на здравния министър във връзка с пандемичната обстановка.

По думите й тези от 159-те делегати, които са били съгласни с внесения отвод, са имали възможност да изразят това с вота си.

Валентина Бонева съобщи още, че при неприсъствено провеждане на конференцията, в Устава на БСП няма разписани правила как да се процедира при внесен отвод. Нямало и решение на Националния съвет на партията как да се действа при подобен казус.

Вносителите на отвода обаче са категорични, че ще обжалват решението на конференцията пред Общопартийната контролна комисия или т.нар. Страшен съд в БСП.

(СН)