В БСП май и на Бузлуджа ще са разделени

57
Барелефът на основателите на организираното социалистическо движение, пред който се очаква на 1 август от 11 часа е съберат стотици привърженици на лявата идея по призива на народния представител Красимир Янков

По решение на Изпълнителното бюро на БСП на 1 август на историческата поляна под връх „Бузлуджа“ ще се отбележи 129-годишнината от организираното социалистическо движение в България, съобщиха днес от Областния съвет на БСП – Стара Загора.

„От 10:30 часа, членовете на Изпълнителното бюро, Парламентарната група на „БСП за България“, ръководствата на областната и общинските организации от Старозагорска област, ще поднесат венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

От 13 часа ще бъдат поднесени цветя и на Паметника на свободата на връх „Шипка“ в чест на боевете при Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878) и на 142-ата годишнина от Освобождението на България“, пише още в прессъобщението на Областен съвет на БСП – Стара Загора.

Припомняме, че същото това Изпълнително бюро взе решение съборът на Бузлуджа да бъде преместен на жълтите павета и на 25 юли извозените с автобуси от страната социалисти участваха в протестен митинг срещу правителството. А лидерката на БСП с изтекъл мандат Корнелия Нинова в прав текст излъга пред медиите, че „заради COVID-19 властта е забранила“ провеждането на традиционния събор на Бузлуджа.

Същият ден във Фейсбук страницата си народният представител Красимир Янков декларира: „Никой не може да ми отмени, нищо не може да ми замени Бузлуджа“ и призова симпатизантите на социалистическата идея да се съберат на 1 август от 11:00 часа пред барелефа на основоположниците на организираното социалистическо движение Димитър Благоев и Янко Сакъзов под едноименния връх за отбелязване на 129-годишнината. И срещна подкрепата на стотици привърженици на лявата идея.

Вероятно, за да си направи последен пиар преди старта на лидерската предизборна компания на БСП, Корнелия Нинова също е решила да се изкачи на Бузлуджа. И да засенчи пред медиите депутата Красимир Янков, който също е кандидат за председател на БСП.

Към момента обаче не е известно дали решението на Изпълнителното бюро на БСП отговоря на изискванията на ЗСММ, тъй като единственото подадено уведомление в Община Казанлък е за 11 часа на 1 август, тоест за инициативата на народния представител Красимир Янков.

Йовка НИКОЛОВА