В „Ателието“ казанлъчани се учиха да правят триизмерни книги

53

Гост-преподавател бе младата художничка Невена Ненова

За първи път в Казанлък в галерия „Ателието“ се проведе Ателие за изработване на триизмерни книги – pop-up. Малките и големи кандидати да усвоят това ново изкуство бяха обучавани от гост-преподавателя Невена Ненова.

„Изкуството на книгата е цял необятен раздел – сподели младата художничка. – Триизмерните книги-обекти са изцяло различно преживяване на въображението. Движението на елементите, под светлосенъчния ефект на светлината, води до съвършено ново усещане, интерпретация и разбиране на текста. Преживяването е на абстрактно ниво, много лично и персонално. Щастлива съм, че отново съм с децата на школа „Арт линия“, с които работим през годините. Радвам се, че мога да споделя опита и идеите си.“

Най-многобройни сред учениците бяха възпитаниците на Ваня Запрянова от нейната школа „Арт линия“. В галерия „Ателието“ малките таланти имаха удоволствието да се докоснат до изкуството на pop-up книгите.

„Триизмерните книги, изпълнени със символите на шевицата, които направихме в това ателие, са само началото на един предстоящ проект. „Кодът на шевицата или какво ни разказват шевиците“ е българската приказка, която разказва за живота преди и сега“, поясни ръководителката Ваня Запрянова.

Петър МАРЧЕВ