В „Арсенал“ чакат официална информация за откритото от ГД БОП оръжие

133

„Очаквам да получа някаква официална информация за намереното и иззето при акцията на ГД БОП в София и селата наоколо автоматично оръжие, готови сме да окажем всякакво съдействие на службите“, заяви инж. Николай Ибушев, изп. директор и съсобственик на оръжейницата „Арсенал“ в Казанлък. Лично той чул да се говори за десетки автомати „Калашников“ и „Скорпион“, каквито в казанлъшките заводи не се произвеждат.

„Нашите автомати са „Арсенал“, с руския вариант отдавна сме се разделили, а „Скорпион“ е производство на чешкия завод в Бърно, който от гледна точка на оръжейниците е доста остарял и не особено търсен на пазарите. Нямаме право да произвеждаме заглушители и не го правим“, коментира още Николай Ибушев.

Той припомни, че през годините и друг път се е говорело за нелегално изнесени от „Арсенал“ оръжия, а при експертен преглед ставало ясно, че става дума за внесени от съседна Сърбия автомати или за изнесени от складовете на армията.

„Готови сме да изпратим наши специалисти, които без проблеми могат да кажат къде са били произведени откритите при акцията автомати и пистолети, преди те да се произнесат, ще си говорим само общи неща“, допълни дългогодишният оръжейник.

Акцията на ГД БОП се е провела във вторник на територията на селата Габарево, община Павел баня и Хаджидимитрово, община Казанлък, проверени са били общо 9 адреса, има задържани общо 7 лица за по 24 часа, сред тях имало и свързани с печатарския бизнес, за които се предполагало, че са подготвяли фалшиви документи за самоличност.

В Габарево е било блокирано половината село, проверени са били поне 3 къщи, но за разлика от други акции, местни хора не са били повикани за поемни лица, отсъствали са и служители от Районното управление на полицията в Казанлък и участъка в Павел баня, коментира кметът Шукри Юсеин. Неофициално местните споделят, че част от пушкалата били открити при обиск на постройки, собственост на отдавна напусналия Габарево Айдън Джафер, който работел в частна охранителна фирма в София и рядко си идвал в Габарево. 48-годишният Джафер беше задържан преди 10 години при сходна акция, тогава от дома му в селото бяха иззети 10 автомата „Калашников“, над 420 бойни патрони от различен калибър и 60 грама хероин.

Аналогичен бе и коментарът на кмета на село Хаджидимитрово Боян Радев, според когото обиски били правени и в съседното градче Крън.

Христо ХРИСТОВ