Върховният съд спря забраната на норките

501

Заповедта беше издадена от бившия министър на МОСВ Борислав Сандов. Решението на съда е окончателно

Върховният административен съд (ВАС) със свое решение спря предварителното изпълнение на Заповед No РД-449, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тази заповед беше издадена през май от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов с мотивите, че този животински вид е чужд и опасен за българската природа.

Жалба срещу заповедта на Сандов е подадена от единствената ферма за норки у нас – край старозагорското село Маджерито, свързана със собствениците на птицекланици „Градус“. Административният съд (АС) в София-град отхвърля жалбата на частника, но съдиите от ВАС отмениха решението на колегите си. ВАС определи също така да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато се разглежда жалбата от фермата за норки.

Според определението на ВАС Министерство на околната среда и водите трябва да заплати на частната фирма и разноските по делото.

Определението не подлежи на обжалване!

Срещу него днес възроптаха от гражданската организация „Невидими животни“. Според тях с това си решение „върховните съдии осъждат още хиляди норки на смърт в газови камери във фермата за кожи до Стара Загора“.

Въпросните защитници на животните обаче пропускат факта, че фермата за норки край Стара Загора беше създадена, не за да печели от ценните кожи на живинките, а чрез тях да обезврежда биологичният отпадък по птицекланиците поради липсата на екарисажи в България.

Йовка НИКОЛОВА