Върнаха Феникса в центъра на Стара Загора

187
330-килограмовата месингова птица Феникс се върна на старото си място в центъра на Стара Загора

330-килограмова, отлята от месинг фигура на птицата Феникс „кацна“ на новото си място в центъра на Стара Загора след продължило 16 месеца отсъствие.

Произведението на скулптора Красимир Зарков е подарък на Града на липите от старозагорските ротарианци. То бе прибрано на склад, докато върви цялостното преустройство на градското ларго по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Фениксът е един от символите на възкръсналия от пелелищата град след масовото клане и опожаряване, извършено от ордите на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война. Тогава са били избити близо 14 000 мирни жители: старци, жени и деца, с артилерия е била обстрелвана църквата „Света Троица“, където населението е потърсило подслон.

Работници монтират бронзовите плочи, на които е представен планът на Лубор Байер за възстановяването на опожарения от турците град

На петнадесетина метра от колоната със символа се монтират медни плочи, на които е изобразен планът на Лубор Байер, по който е извършено възстановяването на града. Основният камък е бил положен на 23 септември 1879 година (5 октомври н.ст.) от тогавашния генерал-губернатор на Източна Румелия Алеко Богориди в присъствието на търновския митрополит Климент и кмета на Стара Загора Стефан Ст. Салабашев.

Христо ХРИСТОВ