Върнаха на прокуратурата разследване за смърт в студентско общежитие

71

Районният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразно постановление на прокуратурата да бъде прекратено разследването по трагичен инцидент за смъртта на портиерка в студентско общежитие.

Случаят е от 8 декември м.г., когато в една от тоалетните на блок 2 на улица „Армейска“ 16 е бил намерен трупът на портиерка – служител на „Студентски столове и общежития“. Жената е открита обесена, като за примка е използван шал. На бездиханното тяло се натъкнала домакинката, която останала изненадана, че дежурната отсъства, а ботушите й са оставени пред включената електрическа печка.

Според съдебните медици смъртта на Д. Георгиева е настъпила в предходните часове, при аутопсията на тялото е установено наличие на 0.165 промила етилов алкохол. В хода на образуваното досъдебно производство за евентуално склоняване към самоубийство било установено, че няколко месеца по-рано по същия начин е сложил край на живота си братът на портиерката и това е оказало тежко влияние върху психиката й.

Според съда обаче разследващите не са събрали достатъчно доказателства с оглед разкриването на обективната истина и разпорежда: да се разпита личният лекар дали мъртвата е имала заболявания, сочещи склонност към суицид, какви са били те и дали е приемала някакви медикаменти; да се проведат разпити на свидетели – близки роднини, близък колега, относно това употребявала ли е алкохол и дали е имало такъв на работното място; с кого е живяла и къде непосредствено преди процесното събитие.

Определението на съда е от 13 август и подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд в 7-дневен срок.

Христо ХРИСТОВ