Възрожденска къща в Шипка събира майстори на ножове

130
Чирпанлиевата къща в град Шипка

За втори пореден път през тази година намиращата се в град Шипка възрожденска Чирпанлиева къща ще стане домакин на майсторите ножари от страната, съобщиха организаторите на проявата от читалище „Светлина-1861“.

Тридневната среща си поставя за задача да опази и възроди древни технологии, очакванията са на 8, 9 и 10 юли да се съберат ножари, ковачи и сарачи от цяла България, които ще покажат основните етапи в изработването на ножове от парче метал до готовия нож в кания.

От читалището припомнят, че това на практика е трета (а за някои и четвърта) среща с тези занаятчии.

„По време на тези срещи разбрахме много за занаятите им не като физически действия, а с това какво им струва като труд, сърце и душа“, споделят читалищните деятели и припомнят, че ножарството е бил един основен поминък за хората от планинското градче преди Освобождението. Там е имало над 30 ножарски работилници, в които са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи (за стригане на овце), сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на едновремешните майстори. На пръсти се броят съвременните майстори, които използват стародавната технология за изковаване на сравнявани с бижутата хладни оръжия. Повечето от тях са работели или работят в оръжейните заводи на „Арсенал“ в Казанлък. Преглед в интернет пространството установи няколко групи хора, които харесват подобни произведения, само една от тях е събрала над 18 400 членове.

Христо ХРИСТОВ