Възрастна жена с коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

111

Критично е състоянието на приетата вчера с COVID-19 66-годишна жена, стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб за коронавируса тази сутрин.

Тя и 74-годишният й съпруг, също болен от коронавирус, са двата нови случая на заразени у нас. Те са изолирани във вътрешното отделение на университетската болница за спешна помощ в столицата „Пирогов“.

Мъжът и жената са петият и шестият заразен от COVID-19 у нас. Той е постъпил в „Пирогов“ с дихателна недостатъчност и белодробно страдание. Ден по-късно в болницата е постъпила жена му. Двамата не са пътували в страни с коронавирус, но са били на гости на сина си, който работил на „Илиянци“.

Състоянието на мъжа се е влошило, но все още не е критично, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген.Мутафчийски. Критично обаче състоянието на съпругата му, която е на командно дишане.

Смята се, че контактните с възрастните съпрузи са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране.

Днес 49 пациенти от клиниката по вътрешни болести в „Пирогов“ са под карантина в отделението. 30 души от медицинския персонал също подлежат на тестване, медицинските специалисти продължават работата си, но са изолирани. Не се допуска излизане на медицински персонал и пациенти.

До момента потвърдените положителни проби на коронавирус у нас са шест. Три са огнищата на разпространение на коронавируса – София, Габрово и Плевен.

Към ограничаване на социалните контакти и висока лична хигиена призова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той съобщи, че предстои да бъдат определени лабораториите, които ще извършват бързи тестове за грип. Това е начин да се отсеят болните с грип Б, но само изследване в референтната лаборатория може категорично да потвърди дали става дума за COVID-19.

4 капки витамин Д дневно, повече рибни продукти, цитрусови плодове, препоръча да се консумират проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той предупреди да не се прекалява с имуностимулантите, предаде offnews.bg.