Възпитаничка на Френската се позлати на Балканиадата по спортно ориентиране

51

Старозагорската ученичка Яна Илиева от единадесети клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и национална състезателка по спортно ориентиране спечели три медала на Балканиадата в Загреб, Хърватия.

Яна заслужи доверието да представи България в по-високата за възрастта й група „жени до 20 години“ и бяга във всички дисциплини – средна дистанция, спринт, дълга дистанция и щафети. Тя се позлати в щафетите със съотборници Яна Пенева и Карина Георгиева. Така златните момичета в групата „жени до 20 години“ допринесоха за крайната статистика от 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медали от щафети за България.

Освен това Яна Илиева завоюва сребърен медал на дългата дистанция, в спринта спечели бронзов медал, а на средната дистанция зае почетното шесто място и се качи на подиума. С това старозагорката продължи успешното си представяне от 2019 г. в Молдова, където стана балкански шампион с два златни медала в дисциплините – спринт и дълга дистанция. Представянето й на двата форума я утвърди като един от най-добрите млади таланти в Югоизточна Европа.

Иначе на Балканиадата в Хърватия националният отбор на България се класира на първо място с общо 32 медала – 12 златни, 13 сребърни и 7 бронзови. Второ място в класирането по нации зае Румъния, а трето – Турция, от 9 участвали държави.

(СН)