Възпитаник на Тео спечели бронз на Олимпиадата по физика в Израел

206
Александър Проданов (вторият – от дясно наляво)

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от Тел Авив

Казанлъшкият деветокласник Александър Проданов от казанлъшката Професионалната природо-математическа гимназия „Н. Обрешков“ се пребори за бронзов медал в Израел. Юбилейното 50-то издание на Международната олимпиада по физика се проведе от 7 до 15 юли в израелската столица Тел Авив с участието на състезатели от 80 държави от цял свят. Всъщност и петимата участници в българския национален отбор завоюваха отличия. Сребърни медали спечелиха Георги Александров от 12 кл. и Иво Петров от 11 кл. на Софийската математическа гимназия (СМГ). Освен Александър Проданов, бронзови отличия заслужиха Владимира Иринчева от 12 кл. и Васил Николов от 10 кл., и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) в София.

Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, преподаватели във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Любопитен момент е, че българските лауреати бяха сърдечно поздравени и от новия ни посланик в Израел – Н. Пр. Румяна Бъчварова, която е наша землячка със шипченски корени.

От 1967 до 2019 година включително отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. Казанлъшка гордост – повече от половината от тези 14 златни медала са завоювани от възпитаници на Теодосий Теодосиев.

Другата новина около младия талант Александър Проданов е, че той е одобрен за участие летен стаж в САЩ – в лабораторията на световноизвестния физик проф. Теньо Попминчев. Професорът също е възпитаник на Теодосий Теодосиев – Тео. През 2003 година започва работа в института JULА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 проф. Попминчев стартира собствени лаборатории на два континента – Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина. А през 2019 година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Тео и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на Теньо.

Освен от физиката и математиката, Александър Проданов се интересува от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за град Шипка. По време на стажа си в „Попминчев Лабс“ казанлъшкият младеж се надява да се докосне до технологии, за които само е чувал. Интересува се от лазери. Александър прави и електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп.

Петър МАРЧЕВ