Възможностите за безплатно образование в Русия представиха в Стара Загора

135

Информационна среща за представяне на правителствената програма на Руската Федерация за безплатно образование в Русия се проведе в РБ „Захарий Княжески“ в петък. Със старозагорци разговаря съветникът в Посолството в България и представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация Роберт Шестаков.

В програмата участват над 500 руски университета с 650 различни специалности. Кандидатите могат да избират не по-малко от 3 и не повече от 6 университета в Русия. В Москва или Санкт Петербург те могат да посочат не повече от 2 университета.

„Нашите университети са сред най-прочутите и съвременни в целия свят. Към 2020 г. ние очакваме 5 руски университета да бъдат сред 100-те най-добри в света. Големи средства се заделят за тази програма и аз съм сигурен, че тази цел ще бъде постигната“, съобщи Роберт Шестаков.

Подборът на кандидатите за безплатно образование в Русия е по документи. Регистрацията се извършва по интернет на он-лайн портала www.russia.study и трябва да бъде направена до 1 март 2019 г. Всеки регистрирал се получава свой уникален номер, чрез който може да проследява своите успехи по програмата. Списъкът с необходимите документи е качен също там. Те са стандартни и като начало е достатъчна само справка от учебното заведение, в което кандидатът се обучава. Те трябва да бъдат преведени на руски език и да имат нотариална заверка, трябва да бъдат качени на личната страница на кандидата в същия портал заедно с попълнена от него анкета. Всички участия на олимпиади и постижения са предимства при кандидатстване.

Руската държава предоставя държавна стипендия на чуждестранните си студенти в размер на 1300 рубли. Финансовата помощ не е обвързана с отличен успех. Студентите имат право и на общежитие на същите условия като руските студенти. Цените там са символични, като най-скъпите са от около 600 рубли месечно, съобщи още Шестаков. Много от университетите в Русия правят доплащане към тази стипендия при добър успех. Някои от тях дават право и за работа на чуждестранните студенти. Обучаващите се българи в Русия трябва да имат и годишна медицинска застраховка.

Знанието на руски език е предимство, но не е задължително условие. То трябва да бъде удостоверено със сертификат. Програмата предоставя възможност за едногодишно обучение в подготвителен факултет, където се изучава руски език. През това време също има стипендия и осигурено общежитие. „Лично аз обикновено препоръчвам тази подготвителна година, през която вие учите не само руски, но и други фундаментални науки, които ще ви трябват през следващото ви обучение в университета“, допълни представителят на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.

Част от участниците в срещата

Освен за получаване на висше образование по програмата може да се кандидатства и за повишаване на квалификацията, както и за допълнителните образователни степени – магистър, докторантура, аспирантура и т.н. Може да се кандидатства и при желание за придобиване на второ висше образование.

Проблем с легализацията на руските дипломи в България няма, съобщи още Шестаков, тъй като и двете страни са членки на т.нар. „Лисабонска харта“ за всеобщ и равен достъп до образование.

Програмата е обновена през 2013 г. със специално становище на Министерски съвет на Русия, с което се позволява на повече студенти от различните страни да учат безплатно в руските университети. В момента те наброяват около 15 000 човека от цял свят.

225 кандидати от България е имало по защитената правителствена програма в миналогодишната кампания. За сравнение през 2013 г. те са били само 50. Най-голяма е била активността в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас и Добрич. Шестаков изрази надежда, че тази година Стара Загора ще бъде в челните редици по брой на кандидатствали и приети за безплатно обучение в Русия.

На 11 февруари 2019 г. у нас ще бъдат представители на Финансовия университет при Правителството на Руската Федерация. Те ще се срещнат с кандидат-студенти в няколко български града. Повече информация за събитието ще бъде публикувана на фейсбук страницата на Руското посолство и Руския център на Шипка.

(СН)