Възкресиха чудото Венета Вълева

75

„Аз имам пищни вази, във пурпур засияли –
но търся еделвайс, пробил скалите сам“

Препълнената зала на къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора не успя да побере дошлите на премиерата на стихосбирката на Венета Вълева „Завинаги млада“. Томчето с поезия, снимки и спомени за нея представиха съставителят му Георги Янев, редакторът Марин Георгиев, старозагорският поет Таньо Клисуров и литературният критик доц. Владимир Янев. Оформител на корицата е поетът и преводач Кирил Кадийски.

Венета Вълева има издадени две стихосбирки – „Странно“ и „Във власт на думите“. В третата книга с поезия на талантливата старозагорка „Завинаги млада“ за първи път се показват нейни дневници, снимки, рисунки, спомени на близките й.

Актрисата Диана Найденова прочете стихове на старозагорската поетеса пред дошлите на премиерата на „Завинаги млада“

Тя излезе в навечерието на 35-ото издание на Националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“, на който тя дава силното начало през 1984 г., когато едва 17-годишна печели Голямата награда в първото му издание. Родената през 1966 г. в Стара Загора Венета Вълева пише стихове, рисува и се занимава с фотография от ученичка. На 9 септември 1995 г. младата поетеса слага край на живота си, като се прострелва в параклиса към църквата „Св. Богородица“.

Стихотворението на победителката липсвало
в папките на двама от тричленното жури

Таньо Клисуров е в журито на младежкия конкурс за поетични таланти през далечната 1984 г., когато лауреат става именно Венета Вълева. В журито са още Георги Янев и покойният вече Стоян Стаев. Клисуров стои пред папката със стотици стихотворния, постъпили за конкурса. След прочитането на 60-70 от тях, вече уморен, с притъпени сетива от дългото четене, изведнъж пред погледа му попада „Преди скок“: „Грабва ме неговият енергичен стих, образният език, силата на нравствената и социална позиция, трагичността, обречеността, които пронизват стихотворението. Дългогодишен редактор съм и знам, че когато човек открива нов автор, изпитва не по-малка радост от тази, когато сам е написал добро стихотворение. Веднага почувствах необходимостта да се обадя на някого. Позвъних на Стойчо Стойчев – нашия изтъкнат поет, а на другия ден, на заседанието на журито, изглежда доста развълнуван, съм прочел стихотворението пред Георги Янев и Стоян Стаев, които по необясними причини го нямаха в папките си, но след като го чуха, веднага се присъединиха към моята оценка и ние присъдихме първа награда на Венета Вълева. Смятам, че от тук тръгна пътят в българската поезия на талантливата и ярка старозагорска поетеса“, сподели в началото на срещата със старозагорци поетът Таньо Клисуров.

Венета Вълева написва стихотворението
„Преди скок“ на 16 години

„От къде е имала тези натрупвания, философски, екзистенциални, чисто човешки, от къде е имала този опит, защото това е едно социално стихотворение. Мисля, че всичко има само едно определение – талант“, категоричен беше съставителят на томчето „Завинаги млада“ Георги Янев. В продължение на половин година той изследва архива на поетесата, проучва дневниците й, ученическите й тетрадки със стихове, разговаря със семейството й, търси сред близките й спомени за нея, а някои от детските й стихотворения включва като приложение „Ученическа тетрадка“. Накрая в редакцията на „Литературен форум“ представя проекта за книгата на издателя Марин Георгиев, който по думите на Янев е един от най-добрите анализатори на литературни текстове в България. Георги Янев беше категоричен, че предстоят още проучвания върху личността и творчеството на Вълева: „Убеден съм, че ако успеем да наложим името й, тя не само ще бъде преподавана в университетите, тя ще бъде изследвана, защото нейната поетика е нещо ново, различно. Аз я наричам естествена поетеса, защото не дири стиха, той се лее при нея. Тя не ползва метафората, тя разказва поезия. Ако Венета има перспектива, това само ще дообогати българската поезия. Вие ще бъдете щастливи да потънете в един свят на истинска неподправена поезия“, допълни Георги Янев. С интерес беше приет и коментарът на литературния критик и преподавател от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Владимир Янев: „Венета Вълева се намира в пространството на високата българска поезия. Тези, които ще прочетат стиховете й, ще си кажат, че с тях се живее трудно и страшно. Не възприемам обаче тази вечер като вечер на възпоминанията и на трагедиите, а като вечер на възкресението. Смятам, че пред нас е едно уникално явление в лириката ни, един образ, един характер, един начин на изразяване, който е само неин. Без да се произнасям за преки творчески влияния, ще спомена името на Марина Цветаева, която казва: „Поетът е автор не само на сюжетите на своите стихотворения, но и на сюжета на своя живот и на своята смърт“. Виждам нашата поетеса толкова страстна като Марина Цветаева, но сякаш още по-зла към самата себе си и всеопростителна към другите. Говоря не за човека, а за поета. Все пак поетът е извън човека, по някакъв начин той е свръхчовек. Венета Вълева заслужава всестранно литературно изследване и проучване. Доколкото ми стигат силите ще се опитам и аз да направя нещо подобно“, допълни доц. Янев.

Репортаж за събитието в къща-музей „Гео Милев“ е бил излъчен в същия ден по БНТ. В него издателят на „Завинаги млада“ Марин Георгиев поставя Венета Вълева до най-големите звезди в българската литература. „Защото за мен истинската литература е онова, което не можеш да усвоиш и не можеш да имитираш. Тя е точно такава поетеса. Тази жена е вградила себе си в своето изкуство. Тя няма нищо общо с патетика и театралност, тя е опасно честна към себе си и към околните.“ Марин Георгиев е и авторът на предговора към „Завинаги млада“. Той сподели, че все още има много непубликувани текстове, които след време ще станат причина да се извадят и други съкровища от творчеството на Венета Вълева. По негова идея „Завинаги млада“ стана първата книга от новосъздадената литературна поредица „Възкресение“, а следващата ще е свързана с поета Кольо Александров, напуснал ни преди два месеца.

Стела АЛЕКСИЕВА