Втори ден гасят пожар край радневско село

195
На място огънят върви до самите гумено-транспортни ленти, по които се извозва изкопаната земна маса от откритите рудници на комплекса "Марица изток"

Втори ден десетки служители на три регионални дирекции опитват да потушат пламъците край село Полски градец, община Раднево, който пламна следобед в неделя и след като за кратко затихна през нощта, отново се разгоря върху площ от над 1 000 дка в понеделник.

В гасенето освен огнеборци от Стара Загора, Сливен и Хасково участват екипи с тежка техника от държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. На места пожарът върви успоредно с гумено-транспортните ленти на открития рудник „Трояново-3“, по които се извозва разкритата земна маса. По думите на кмета на община Раднево Теньо Тенев пожарът най-вероятно е тръгнал от захвърлена недоизгасена цигара или от огън, запален от пастири, за да пекат картофи насред изсушената като барут трева. На помощ на огнеборците са се включили и доброволци от Полски градец, сред тях е каращият шести мандат кмет Тончо Тончев.

Късно следобед в понеделник е пламнала и широколистна гора в близост до старозагорския квартал „Железник“, на място са два противопожарни екипа и доброволци.

Христо ХРИСТОВ