Втората връзка на Стара Загора с АМ „Тракия“ очаква финансиране от АПИ

263

Областно пътно управление – Стара Загора, е приключило с ремонтните дейности в десеткилометровия участък между селата Пъстрово – Сърневец – Съединение. Пътят между трите населени места е изцяло асфалтиран за сумата от близо 2.5 млн. лв. Предстои десеткилометровата отсечка да се сдобие с вертикална и хоризонтална сигнализация. Това съобщи за медията ни директорът на Областно пътно управление – Стара Загора – Илия Златев. Той уточни, че с асфалтирането на пътния участък между трите села на практика ремонтните дейности в Старозагорска област са приключили.

„Имаме три обекта, които сме предложили за ремонт на АПИ, но до момента нямаме одобрение за финансиране“, обясни Златев. Единият от тях е републиканският път от село Богомилово до пътен възел Свобода на АМ „Тракия“, който се явява втори подход от Стара Загора към магистралата. По думите на Илия Златев близо 20-километровата отсечка е изключително натоварена и се нуждае от ремонт заради вдлъбнати и пропаднали на места участъци.

Вторият обект в списъка, изпратен на пътната агенция, е третокласният участък между селата Ягода – Шаново – Зимница и Ветрен, който е на територията на община Мъглиж, но се стопанисва от АПИ. Неведнъж в зимния сезон отсечката, която се явява най-прекия път от Стара Загора към Прохода на Републиката, е била затваряна заради снегонавявания. Областно пътно управление – Стара Загора, очаква да получи средства и за друг третокласен участък в областта, свързващ селата Сърнево, Пшеничево и Хан Аспарухово. Заради изключително тежкото си състояние пътят в момента е затворен и по него не може да се преминава.

„Това са нашите искания, за които очакваме одобрение. По всяка вероятност, ако се случи някакво раздвижване, то ще дойде около 10-и септември. На практика това е последният срок, тъй като ремонтите на трите обекта са сериозни и не могат да бъдат отложени за есента или зимата“, коментира Златев.

Под въпрос остава и намирането на средства за извършването на цялостен ремонт по АМ „Тракия“ в участъка от Плодовитово до Стара Загора. Заради сериозни неравности по пътната настилка от около година преминаващите превозни средства са длъжни да се движат с ограничение от 90 км/ч.

Илия Златев благодари на органите на реда за своевременната реакция при създалата се ситуация с обърналия се и самозапалил се камион на АМ „Тракия“ на 19-и август. Близо 5 000 автомобила са се оказали блокирани в образувалата се „тапа“. „Само в рамките на 50 минути успяхме да отпушим движението, което бе особено важно, защото времето беше горещо и можеше да възникнат проблеми със здравословното състояние на хората, които бяха принудени да чакат. За щастие нямаше бедстващи хора и около 20:00 часа постепенно движението бе възстановено“, обобщи ситуацията директорът на ОПУ – Стара Загора.

Живко ИВАНОВ