ВСС обяви начало на битката за нов главен прокурор

74

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор. С днешното заседание се дава начало на голямата битка за наследник на Сотир Цацаров, чийто 7-годишен мандат на поста изтича на 10 януари 2020 г., предаде dir.bg.

В следващите 4 заседания на пленума ще бъдат издигани кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването. На заседанието не присъстваха само двама членове на ВСС – Вероника Имова и Атанаска Дишева.

Заседанието беше предшествано от протест на десетина души, които искат следващият обвинител No1 да е независим – от политически и икономически интереси. Същото искат и редовите прокурори, заяви пред БНР Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия и добави: „Не сме водили никакви разговори нито с представители на законодателната, нито с представители на изпълнителната власт, нито с политици. Не са правени подобни обсъждания. Така че смятам, че такава опасност не съществува“.

След заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че колкото по-рано започне процедурата за избор на нов главен прокурор, толкова повече време ще има за въпроси към кандидатите. Той припомни, че кандидатурите ще бъдат издигани до 29 юли.

Избор заради самият избор няма да има. Гласуването ще е на база качества на кандидатите, посочи Магдалинчев и допълни, че не вижда проблем за поста да бъде избрана жена.

Прокурорската колегия няма да издига повече от трима кандидати, уточни Даниела Машева.