Всички детски площадки в Стара Загора са били ремонтирани през 2019 г.

259
Разбита люлка на детската площадка в кв. "Кольо Ганчев"

От Общината отчитат лек спад на проявите на вандализъм

Лек спад в проявите на вандализъм към детските съоръжения в града отчитат от Община Стара Загора за отминалата 2019 г. Това съобщи за медията ни отговорникът за поддръжката на детските площадки в града Методи Губеров. На този фон обаче в социалните мрежи преди дни се появиха публикации за нанесени щети на едно от двете съоръжения в старозагорския квартал „Кольо Ганчев“. „Седалката на една от двете люлки бе счупена, поради което се наложи да я сменим. Видно е, че извършителят не е направил това случайно, а е проява в чиста форма на вандалски акт. Самата седалка е изключително здрава и няма как да бъде строшена по този начин просто от нормалната експлоатация“, коментира Методи Губеров. На въпросното пространство, което се използва за игра от деца са правени общо 4 ремонта до момента, два от които – основни, последният през месец юни на 2019 г. При извършения за сметка на Община Стара Загора ремонт в началото на седмицата наред със седалката на люлката са били укрепени всички останали съоръжения. Наред с това е извършено и възстановяване на близо 12 пейки, разположени в близост до съоръжението. В южния старозагорски квартал е осъществен обновителен ремонт и на голямата площадка, която е разположена в района на АПК. „В основата на всички тези дейности стоят сигнали на Горещия телефон на Община Стара Загора. Благодарение на реакцията от страна на нашите съграждани успяваме да реагираме своевременно на проявите на вандализъм“, заяви още Губеров.

През изминалата календарна 2019 г. звеното, отговарящо за състоянието на детските площадки в Стара Загора, е ремонтирало всички 67 съоръжения. Възстановени са вратички, конструкции, стъпала на площадките, катерушки и др. „Непрекъснато следим състоянието на тези детски съоръжения. Откликваме на всеки сигнал. Опитваме се да покриваме и в крайните квартали“, добави Методи Губеров.

Той призна, че разходите на Общината за поддръжка и отстраняване на щетите, нанесени на съоръженията, са големи. На този етап обаче все още не е готова окончателната сметка, която старозагорци са платили заради недобросъвестните действия на вандалите.

Едно обаче е ясно – ръководството на Община Стара Загора е твърдо решено да въведе видеонаблюдение, за да гарантира целостта на съоръженията, а по този начин да намали средствата, които отделя, за тяхната поддръжка. „Очакваме с голямо нетърпение камерите, които ще бъдат поставени и ще следят случващото се на всички детски площадки. Това трябва да се случи поетапно през годината. Видеонаблюдението неминуемо ще има възпиращ ефект и с него очакваме още повече да намалим вандалските прояви по рушене на детските съоръжения“, смята Методи Губеров.

Живко ИВАНОВ