Връщат учениците в реновираното СУ „Железник“ след пролетната ваканция

154

След изготвянето на приемо-предавателния протокол ще стане ясно с колко точно ще бъде санкционирана фирмата-изпълнител за забавянето на ремонтите

 

Ремонтните дейности в старозагорското СУ „Железник“ вече са приключили. Връщането на децата в ремонтираните класни стаи обаче ще бъде отложено за след приключване на пролетната ваканция. Това съобщи за медията ни зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя уточни, че в сградата на учебното заведение предстои да бъде извършена проба на отоплителната система, тъй като на места имало проблеми с повредени радиатори. Сотирова обясни, че незабавното пребазиране на учениците се отлага и по друга причина. „Преместването на учениците изисква подготовка на седмично разписание, в което да попада и новото разпределение на децата в класните стаи. Тази програма не може да бъде съставена в движение, затова смятам, че е най-удачно да се изчака до края на пролетната ваканция“, коментира зам.-кметът.

По думите й ремонтни дейности ще бъдат извършвани единствено в новоизградения корпус, който ще бъде ползван за ученически стол. Той трябва да бъде свързан с основното здание, поради което работата там ще продължи, но без да пречи на нормалния учебен процес.

Сотирова потвърди казаното от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, че заради забавяне фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана. Предстои изготвянето на приемо-предавателен протокол, в който ще бъде точно и ясно разписано колко дни е просрочието на обекта.

Припомняме, че мащабният ремонт на СУ „Железник“ се реализира по проект „Обновяване на Образователната инфраструктура в Стара Загора“ и бе на обща стойност от близо 15 млн. лв., като най-голямата сума, в размер на 5.6 млн. лв., бе за учебното заведение в едноименния старозагорски квартал. Учениците на СУ „Железник“ бяха пребазирани в XIII ОУ „П. Хилендарски“ и XII ОУ „Георги Райчев“.

В рамките на реализирания от Община Стара Загора мега проект в момента в града се извършват ремонти на две учебни заведения. Това са СУ „Иван Вазов“ и IX ОУ „Веселин Ханчев“. „В сградите на двете училища фирмите работят на висока скорост. Работата е интензивна и с много високо темпо, което ни дава увереност, че всички дейности ще приключат в установения срок – месец юни тази година“, коментира Иванка Сотирова.

Живко ИВАНОВ