Връчиха сертификатите на първите 65 млади академици в Стара Загора

71

Приключи първата част на обучението в Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора, която бе открита на 28 септември 2019 г. Това бе първата част от идеята на кмета Живко Тодоров за последващо създаване на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, която вече е факт.

Успешно обучението преминаха 65 млади старозагорци от училищата в града. В обучението им се включиха елитни преподаватели като: проф. Емил Колев от БАН, проф. Емил Симеонов от Виена, Иван Манев, проф. Йордан Табов от БАН, Йовка Янчева, учител по математика, Катя Чалъкова от сп. „Математика и информатика“, проф. Кирил Банков от Софийския университет, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“, Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници, както и инициаторът и вдъхновител на Академията – математикът Любомир Любенов.

„Изпитах особено удовлетворение, когато тук ме питаха родители и ученици ще продължи ли да работи Академията. Разбира се, почивате през август и от септември – с нови сили започвате работа. Убедена съм, че сте направили много правилен избор. Сигурна съм, че от тези среди ще израснат много бъдещи учени“, коментира ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

Първи сертификатите си получиха бъдещите ученици в новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, които са участници в краткия курс на обучение.

След това Любомир Любенов връчи сертификатите на останалите участници, преминали пълния курс.

„Има само едно изречение: Има надежда!“, коментира Любенов.

(СН)