Вписването на новото ръководство на БЕХ е спряно от съда

951
Валентин Николов

Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов, предаде БНР.

Припомняме, че в петък енергийният министър Андрей Живков освободи ръководството на холдинга: Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки.

От Министерството на енергетиката заявиха пред БНР, че причините за уволнението на ръководството на БЕХ са липсата на резултати по искането на министъра да бъде освободено ръководството на „Булгартрансгаз“. Втората забележка към работата на БЕХ е, че не виждат действия по препоръките на ЕК за прекратяване на кръстосаното субсидиране между компаниите в холдинга, както и по отношение на финансовото подобряване на дружеството.

Още тогава освободеното ръководство на БЕХ обяви, че ще обжалва решението на енергийния министър.

„Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд“, съобщи днес Валентин Николов.

Според него в настоящия момент няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на БЕХ.

„Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ 2, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс, бих казал, и сега съответно моето решение, че аз ще пиша до прокуратурата и ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения“, допълни Николов.

Както вече медията ни съобщи, на място на освободеното ръководство на БЕХ за членове на Съвета на директорите до провеждането на конкурс в шестмесечен срок с министерска заповед бяха определени Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Ден след рокадата лидерът на АБВ Румен Петков заяви на брифинг, че за пръв път в историята на българската енергетика начело на холдинга, който носи цялата отговорност на управлението, се поставя като изпълнителна фигура човек, който няма нищо общо с енергетика, визирайки адвокат Веселина Бучкова.

(СН)