Военнослужещи ще положат клетва пред Паметника на свободата и на Бузлуджа

201
Момент от клетвата на 35 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада в подножието на Паметника на свободата на 21 април 2021 година

Тържествена церемония по полагане на клетва от военнослужещи ще се проведе в подножието на Паметника на свободата на старопланинския връх Свети Никола, на нея ще присъстват 30 новопостъпили в редиците на Втора механизирана бригада – Стара Загора. Клетвата ще бъде положена на 20 май, а седем дни по-късно церемония с участието на 40 войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще целунат знамето на Историческата поляна край монумента на войводата Хаджи Димитър и загиналите му в битка четници.

Двете церемонии се провеждат в сътрудничество между армията и ръководството на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, чийто директор д-р Чавдар Ангелов припомня, че тази традиция датира от далечната 1924 година, когато клетва полагат войниците от Търновския гарнизон. Година по-късно е имало клетва на войници от гарнизона на Града на розите. А близо век по-късно за първи път такава клетва дават и техните наследници от 61-ва Стрямска механизирана бригада – през 2021 година, в подножието на Паметника на свободата, коментира д-р Ангелов. От музея планират за тазгодишното честване на боевете при отбраната на прохода през август да представят голяма фотодокументална изложба, която да проследи поредицата от офицерски клетви на двете паметни места през десетилетията.

Христо ХРИСТОВ