Военният аташе на САЩ награди казанлъчани

68

Военният аташе към посолството на САЩ в София полковник Шанън Джонсън посети в петък Долината на розите и се срещна с членове на казанлъшкия клуб „Приятели на НАТО“. По повод 20-годишнината на приятелите на Североатлантическия пакт американският дипломат награди клуба с почетен плакет. Признанието бе получено с думи на благодарност от Методи Маринов, актуалния председател на клуб „Приятели на НАТО“.

Пред присъстващите Йордан Маринов от „Съюз Истина“ припомни как е възникнала казанлъшката организация – като отговор на провокациите на леви интернационалисти по време на военния сблъсък между остатъчна Югославия и НАТО през пролетта на 1999 година.

„Ние, страните от НАТО, сме като едно семейство; и като във всяко семейство понякога имаме дребни неразбирателства. Но важното е, че сме заедно и вървим напред“, подчерта в словото си полк. Джонсън. „От голямо значение са нашите съвместни военни учения, защото те повишават нашата боеготовност. Именно решителността на НАТО досега е основна причина за предотвратяването на нова голяма война през изтеклите десетилетия“, допълни военният аташе на САЩ.

В отговор на жеста си полк. Джонсън получи като подарък фотоалбума „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“, съхранил уникални снимки от фронтовете на Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни.

„Вашето мнение и подкрепа са изключително ценни за нас, вие самите сте НАТО“ – с тези думи полк. Джонсън благодари на домакините, сред които имаше културтрегери, журналисти, синдикалисти и висши служители на Министерството на отбраната. Той получи и покана да гостува отново в Града на розите и автоматите на 20 юли по повод честването на 140-годишнината на българската отбранителна промишленост. След официалната среща дипломатът разгледа фотографската изложба с ретро военни снимки на Петър Арнаудов… и обядва в известния казанлъшки „Ню Йорк пъб“.

Петър МАРЧЕВ